Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε τη Δευτέρα το βασικό επιτόκιο των μονοετών δανείων της με μικρότερο του αναμενόμενου περιθώριο, απογοητεύοντας τις αγορές, ενώ τα πενταετή επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, καθώς η Κίνα παλεύει με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η PBOC μείωσε το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) στο 3,45% από 3,55%, ενώ το πενταετές LPR, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,20%. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης (bps) για κάθε επιτόκιο.

Σύμφωνα με το investing.com, η μείωση του LPR είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί από την κεντρική τράπεζα, δεδομένου ότι είχε μειώσει τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κατά 15 μονάδες βάσης το καθένα την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κινεζική οικονομία. Το LPR αποφασίζεται από την κεντρική τράπεζα με βάση τις εκτιμήσεις που λαμβάνονται από 18 καθορισμένες εμπορικές τράπεζες και χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τις συνθήκες δανεισμού στη χώρα.

Απογοήτευση στις αγορές

Η απογοητευτική μείωση της Δευτέρας έρχεται καθώς η PBOC αγωνίζεται επίσης να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας και της ανάσχεσης της περαιτέρω αδυναμίας του γουάν, το οποίο έχει υποστεί κάμψη από τα χαμηλότερα επιτόκια. Το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα και πλέον μηνών.

Η PBOC έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να συνεχίσει να απελευθερώνει ρευστότητα για την οικονομία, καθώς παλεύει με την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία για τον Ιούλιο παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα της κινεζικής οικονομίας, αφού αναπτύχθηκε ελάχιστα το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: