Το πετρέλαιο παρέμεινε αμετάβλητο την Τετάρτη, αφού υποχώρησε κατά περισσότερο από 3% στα χαμηλά έξι μηνών λόγω των ανησυχιών για την υπερπροσφορά και τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 16 σεντς, ή 0,3%, στα 73,40 δολάρια το βαρέλι.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου  West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο κέρδισε 20 σεντς, ή 0,3%, στα 68,81 δολάρια το βαρέλι.

Η αγορά σταθεροποιήθηκε στις συναλλαγές μιας νύχτας καθώς οι πιο σταθερές από τις αναμενόμενες μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο ενίσχυσαν την άποψη ότι η Federal Reserve ήταν απίθανο να μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που θα επιβάρυνε την κατανάλωση.

Εν τω μεταξύ, οι εβδομαδιαίες μέσες εξαγωγές ρωσικού αργού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ανέφεραν αναλυτές της ANZ, εντείνοντας τις ανησυχίες για υπερπροσφορά και θέτοντας αμφιβολίες για την πρόσφατη συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των Συμμάχων (OPEC+).

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αύξησε την πρόβλεψή της για την προμήθεια το 2023 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη έκθεσή της στα 12,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι πτωτικές προοπτικές βάζουν το πετρέλαιο σε τροχιά πτώσης για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα.

Μια συνάντηση πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που ολοκληρώνεται αργότερα την Τετάρτη θα καθορίσει την κατεύθυνση των αγορών, δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια αγοράς της CMC Markets. «Μια πιο επιθετική από την αναμενόμενη στάση της Fed μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πτώση στις τιμές του αργού», είπε ο Teng.

Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή. Ωστόσο, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις απόψεις των αξιωματούχων για την οικονομία και τα επιτόκια τα επόμενα τρίμηνα.

Οι αγορές έχουν τιμολογηθεί σε «επιθετικές μειώσεις επιτοκίων» για το 2024, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG. «Οποιαδήποτε απογοήτευση σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο ΗΠΑ και να επιβαρύνει το περιβάλλον κινδύνου», πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου, είπε ο Yeap.

Διαβάστε ακόμη: