Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν την Τρίτη περισσότερο από 3%, καθώς οι έμποροι ανησυχούν ότι η Federal Reserve δεν έχει ακόμη υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Το συμβόλαιο του αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιανουάριο έχασε 2,41 δολ. ή 3,38%, για να διαπραγματευτεί στα 68,91 δολ. το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Φεβρουάριο υποχώρησε 2,33 δολ. ή 3,06%, για να διαπραγματευτεί στα 73,70 δολ. το βαρέλι

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο. Οι έμποροι ανησυχούν ότι η Fed δεν έχει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και θα πρέπει να κρατήσει το πόδι στον επιταχυντή όταν πρόκειται για τα επιτόκια, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Και τα δύο συμβόλαια διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα τη Δευτέρα, με το Brent να ενισχύεται κατά 19 σεντς στα 76,03 δολάρια το βαρέλι και το WTI κατά 9 σεντς στα 71,32 δολάρια.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, μαζί αποκαλούμενοι OPEC+, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι η συνολική προσφορά θα μειωθεί, καθώς αναμένεται αύξηση της παραγωγής σε χώρες εκτός OPEC+ να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος.

«Η ανάπτυξη στις δραστηριότητες σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά, ενώ τα κέρδη σε άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ ήταν απροσδόκητα μεγάλα», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Οι τιμές του αργού τύπου Brent έπεσαν από πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ το WTI υποχώρησε από πάνω από τα 77 δολάρια.

Τόσο το WTI όσο και το Brent βρίσκονται σε μια δομή αγοράς contango, όταν τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης είναι λιγότερα από τα μεταγενέστερα συμβόλαια, για τους πρώτους μήνες του 2024. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση αργού ή επαρκής προσφορά για αυτούς τους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: