Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας υποβάλλεται σε δοκιμασία ακραίων καταστάσεων πραγματικής ζωής εν μέσω της τρέχουσας αστάθειας, προβλέποντας επίσης σημαντική αδυναμία στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο από τον Μάρτιο με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη διάσωση αρκετών άλλων ταλαιπωρημένων δανειστών. Οι πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχουν ενταθεί καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια αναφοράς, οδηγώντας σε συγκεκριμένες αποκλίσεις της αγοράς.

Ο Mark Branson, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BaFin (Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας) δήλωσε ότι η Γερμανία έχει δει τις ίδιες επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια όπως πολλά άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.

«δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος»

Είπε ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα «έχει επιβαρυνθεί», αλλά τόνισε ότι «δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος» και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει καταφέρει να απορροφήσει καλά τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων.

«Δεν έχουμε παγκόσμια τραπεζική κρίση αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε μια νευρική περίοδο και ένα είδος τεστ άγχους για μέρη του συστήματος», είπε στο CNBC.

Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να είναι θετικά για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρόσθετο κίνδυνο και αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με μια συνεχή και απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Ως εκ τούτου, η αστάθεια που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιοι ευρωπαίοι δανειστές ενδέχεται να κινδυνεύουν επίσης.

Οι μετοχές της Deutsche Bank δέχθηκαν πιέσεις στα τέλη Μαρτίου, για παράδειγμα, εν μέσω εικασιών για τη σταθερότητα του ισολογισμού της. Η Credit Suisse χρειάστηκε να σωθεί από την ανταγωνιστική της UBS.

Διαβάστε περισσότερα