Από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, υπήρξαν απειλές ότι νέες μηχανές – από μηχανοποιημένους αργαλειούς έως μικροτσίπ – θα σφετεριστούν τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι έχουν επικρατήσει.

Τώρα, λένε ορισμένοι ειδικοί, με την πανταχού παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον ορίζοντα, η απειλή γίνεται αντιληπτή: τα ρομπότ έρχονται πραγματικά για κάποιες δουλειές.

Μια έκθεση του Μαρτίου 2023 από την Goldman Sachs εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ικανή να δημιουργήσει περιεχόμενο θα μπορούσε να κάνει το ένα τέταρτο του συνόλου της δουλειάς που γίνεται αυτή τη στιγμή από τους ανθρώπους. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σημειώνει επιπλέον η έκθεση, 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της αυτοματοποίησης.

Και αυτό θα μπορούσε να είναι τρομερό, λέει ο Martin Ford, συγγραφέας του Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

«Δεν είναι μόνο ότι αυτό θα συνέβαινε σε άτομα, αλλά θα μπορούσε να είναι αρκετά συστημικό», λέει. «Θα μπορούσε να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους, δυνητικά εντελώς ξαφνικά, δυνητικά όλοι ταυτόχρονα. Και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο για αυτά τα άτομα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία».

Ευτυχώς, δεν είναι όλα άσχημα νέα

Οι ειδικοί διατυπώνουν τις προειδοποιήσεις τους με μια υπενθύμιση: εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή – εργασίες που περιλαμβάνουν σαφώς ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η πρωτότυπη σκέψη (out of the box thinking).

Και η μετάβαση σε ρόλους που επικεντρώνουν αυτές τις δεξιότητες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων αντικατάστασης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι θέσεις εργασίας που θεωρούνται «δημιουργικές» είναι ασφαλείς.

  1. Στην πραγματικότητα, πράγματα όπως το γραφικό σχέδιο και οι ρόλοι που σχετίζονται με την εικαστική τέχνη μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων. Οι βασικοί αλγόριθμοι μπορούν να κατευθύνουν ένα bot να αναλύσει εκατομμύρια εικόνες, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχήσει άμεσα στην αισθητική.
  2. Η δεύτερη μονωμένη κατηγορία, είναι οι δουλειές που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις.
  3. Η τρίτη ασφαλής ζώνη, είναι δουλειές που απαιτούν πραγματικά πολλή κινητικότητα και επιδεξιότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα.

Διαβάστε περισσότερα