Οι αναλυτές των Goldman Sachs και Bank of America εκτιμούν χαμηλές προοπτικές αύξησης των επιχειρηματικών κερδών εφέτος, παρά τα –καλύτερα των αναμενόμενων– αποτελέσματα του α’ τριμήνου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη.

O επίμονος πληθωρισμός και η «αναταραχή» στον τραπεζικό τομέα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων ο Πίτερ Οπενχάιμερ και η Σάρον Μπελ.

Μικρές αυξήσεις κερδών και το 2024

Συγκεκριμένα, προβλέπουν «σχεδόν μηδενική» αύξηση κερδών στις περισσότερες περιοχές εφέτος και «πολύ μικρή αύξηση κερδών ανά μετοχή στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έως το τέλος του 2024».

Η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» αύξηση κερδών ύψους 5% για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το 2024, 6% για την Ιαπωνία και 17% για την Ασία από μία χαμηλή βάση του 2021. Ο κ. Οπενχάιμερ ήταν απαισιόδοξος το μεγαλύτερο διάστημα της περυσινής χρονιάς, προβλέποντας σωστά τη «βουτιά» των μετοχών στο β’ εξάμηνο.

Οι υποτονικές προοπτικές, σε συνδυασμό με τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών «δεν προσφέρουν σημαντική απόδοση έναντι του κινδύνου σε σχέση με την απόδοση 5% που δίδει η –χωρίς κίνδυνο– τοποθέτηση σε μετρητά στην Αμερική», σημείωσαν οι αναλυτές.

Ισχυρά αποτελέσματα στο α’ τρίμηνο

Το α’ τρίμηνο, τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ήταν ισχυρά. Σχεδόν το 85% των εταιρειών του S&P 500 ανακοίνωσαν κέρδη έως τώρα και το 79% από αυτές τις εταιρείες, είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Παρά την υγιή αναλογία αυτών που τα πήγαν καλύτερα στο α’ τρίμηνο, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή συνεχίζουν να υποδηλώνουν υποτονικές προοπτικές», ανέφεραν αναλυτές της BofA, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Χάρτνετ, σημειώνοντας ότι οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν μία ήπια «συρρίκνωση», το 2023.

Ο κ. Χάρτνετ ήταν απαισιόδοξος πέρυσι –σωστά, όπως απεδείχθη– προειδοποιώντας ότι οι φόβοι για την ύφεση θα οδηγούσαν σε έξοδο από τις μετοχές, αλλά η πρόβλεψή του, ότι ο S&P 500 θα υποχωρούσε στις 3.800 μονάδες την 8η Μαρτίου, δεν επιβεβαιώθηκε.

Διαβάστε ακόμη: