Δύο άτομα συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Στοκχόλμης για «παράνομη και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών», σύμφωνα με σημερινή (22/11) ανακοίνωση των σουηδικών αρχών, με τον Τύπο να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έγγαμο ζευγάρι ρωσικής καταγωγής.

«Ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν, είναι ύποπτο για παράνομη και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών κατά της Σουηδίας και μίας εξωτερικής δύναμης. Το άλλο πρόσωπο είναι ύποπτο για συνέργεια», επεσήμαναν οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών, SÄPO, σε ανακοίνωση στην οποία επισημάνθηκε ότι και τρίτο πρόσωπο εξετάσθηκε επίσης.

Η εισαγγελία εκτίμησε ότι η συλλογή πληροφοριών είχε αρχίσει τον Ιανουάριο του 2013, στην περιφέρεια της Στοκχόλμης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του AFP.

H SÄPO ανέφερε ότι η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις, βρίσκεται σε εξέλιξη «εδώ και καιρό», ωστόσο, δεν παρείχε καμία πληροφορία για την ταυτότητα των υπόπτων, για τις χώρες που αφορούν οι δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών ή τη φύση όσων στοιχείων συλλέχθηκαν.

«Απλοί άνθρωποι, συνηθισμένοι»

Πρόκειται για ένα έγγαμο ζευγάρι Ρώσων ηλικίας περίπου 60 ετών, που έχει στην ιδιοκτησία του μία επιχείρηση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συνελήφθη σε οικιστικό προάστιο της Στοκχόλμης όπου διαμένει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Aftonbladet”. Ο άνδρας φέρεται να είναι ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και η γυναίκα του, είναι ύποπτη για συνέργεια, τονίσθηκε.

«Είναι απλοί άνθρωποι, συνηθισμένοι, που χαιρετάμε κατά καιρούς», υποστήριξε γείτονας, μιλώντας στην εφημερίδα. Οι σουηδικές αρχές υπογράμμισαν ότι αυτές οι συλλήψεις δεν έχουν «καμία σχέση με άλλες περιπτώσεις που εξετάζουν επί του παρόντος, οι υπηρεσίες πληροφοριών».

Τον Νοέμβριο, η εισαγγελία είχε ήδη απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος δύο Σουηδών αδελφών για «διακεκριμένη κατασκοπεία» υπέρ της γενικής διεύθυνσης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών (GRU), μεταξύ 2011 και 2021. Η δίκη τους, αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Σουηδία: Δύο αδέλφια κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Διαβάστε ακόμη: