search

MEDIA

Το AP απολύει τον δημοσιογράφο που παραλίγο να προκαλέσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο James La Porta ήταν ο υπεύθυνος για την παραπληροφόρηση με τους δήθεν Ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία.

Το associated press απολύει τον δημοσιογράφο που παραλίγο να προκαλέσει τον Γ

Πέντε ημέρες αφότου το Associated Press επικαλέστηκε έναν ανώνυμο «ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ» και μετέδωσε μια είδηση που ισχυριζόταν ότι ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε δύο Πολωνούς πολίτες, ένας από τους δύο δημοσιογράφους πίσω από την «αποκάλυψη» απολύθηκε.

Οι δημοσιογράφοι James LaPorta (απολύθηκε) και John Leichester (δεν απολύθηκε) μοιράζονται το ρεπορτάζ,  το οποία πλέον έχει επισήμως ανακληθεί από το Associated Press , το οποίο πυροδότησε έναν ολόκληρο κύκλο ειδήσεων που περιελάβανε μέχρι και αναφορές για την επίκληση του «Άρθρου 5» – της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ – και η οποία θα υποχρέωνε άλλα μέλη της συμμαχίας να συμμετάσχουν σε συλλογική άμυνα απέναντι στους Ρώσους, πυροδοτώντας κοινώς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς περνούσε η μέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξερχόμενος από μια ενημέρωση ΝΑΤΟ / G7 και μουρμούρισε ότι «είναι απίθανο» το βλήμα να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια το ΝΑΤΟ πήρε θέση, λέγοντας ότι ήταν πιο πιθανό ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για αυτοάμυνα.

Το Associated Press ανακάλεσε αργότερα την ιστορία και εξέδωσε την ακόλουθη διόρθωση, η οποία επέρριψε την ευθύνη στον «ανώνυμο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών»:

Συγκεκριμένα ανέφερε: Σε προηγούμενo ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022, το Associated Press ανέφερε λανθασμένα, με βάση πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ρωσικοί πύραυλοι που είχαν πέσει στην Πολωνία και σκότωσαν δύο άτομα. Μεταγενέστερες αναφορές έδειξαν ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικής κατασκευής μεν αλλά πιθανότατα εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία σε άμυνα έναντι μιας ρωσικής επίθεσης».

Σύμφωνα με την Mediaite, το Associated Press απαιτεί δύο πηγές για επιβεβαίωση αυτού του τύπου ρεπορτάζ, όταν και οι πηγές είναι ανώνυμες.

Αρχικά δεν υπήρχαν πληροφορίες για το ποιος επιμελήθηκε το κομμάτι ή ποια μπορεί να ήταν η μοίρα του.

Τη Δευτέρα όμως η Daily Beast ανέφερε ότι ο James LaPorta (o οποίος μάλιστα είναι και βετεράνος στρατιώτης)  απολύθηκε για λανθασμένο ρεπορτάζ, ενώ ο Λέστερ, αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, διατηρεί τη δουλειά του στην υπηρεσία των ανταποκριτών.

Βεβαίως, πολλές φορές στο παρελθόν τα ρεπορτάζ που αναδείχτηκαν από «ανώνυμους αξιωματούχους» αποδείχτηκαν «μούφα», απλά τώρα παραλίγο να καταστρέψουν τον μισό πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: