search

ΚΟΣΜΟΣ

«Αδειάζει» τον Ζελένσκι ο Μπάιντεν: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός

«Αδειάζει» τον Ζελένσκι ο Μπάιντεν: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Τις δηλώσεις του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία δεν ήταν ουκρανικός, αμφισβήτησε εκ νέου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

“ Δεν είναι αυτά τα στοιχεία”, δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Ασία.

Επιμένει ο Ζελένσκι

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουάσινγκτον αλλά και η ίδια η Πολωνία επισήμαναν ότι η έκρηξη στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, ο Ζελένσκι επανέλαβε χθες ότι “ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασίζει το συμπέρασμά του στις αναφορές του ουκρανικού στρατού, τον οποίο “ δεν μπορώ παρά να εμπιστευθώ”.

Ενοχλημένη η Δύση με την Ουκρανία

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, απαντώντας στα σχόλια του Ζελένσκι, ένας διπλωμάτης από χώρα του ΝΑΤΟ στο Κίεβο τόνισε: «Αυτό γίνεται γελοίο. Οι Ουκρανοί καταστρέφουν την εμπιστοσύνη [μας] σε αυτούς. Κανείς δεν κατηγορεί την Ουκρανία και λένε ανοιχτά ψέματα. Αυτό είναι πιο καταστροφικό από τον πύραυλο».

“ Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ένωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά”, δήλωσε χθες ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. “ Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα”, πρόσθεσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν «σκόπιμη επίθεση» από τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν είχε «καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ». Ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η τελική ευθύνη ανήκει στη Ρωσία, αφού αυτή άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη: