Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση τον γενικό πρόξενο της Ιαπωνίας που έχει έδρα στο Βλαδιβοστόκ, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία.

Ο πρόξενος συνελήφθη να λαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες, κατά την FSB. «Ιάπωνας διπλωμάτης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ενώ λάμβανε εμπιστευτικές πληροφορίες, με αντάλλαγμα αμοιβή», επισημάνθηκε σε ανακοίνωση, που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία. Ο Μοτόκι Τατσουνόρι κηρύχθηκε persona non grata” από τη Μόσχα, η οποία ενημέρωσε το Τόκιο.

Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί διπλωματική λύση για την Ουκρανία

«Ο Καγκελάριος τόνισε ότι οιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δε θα μείνουν αναπάντητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στις 13/09.

«Ο κ. Σολτς προέτρεψε τον Πρόεδρο της Ρωσίας να βρεθεί διπλωματική λύση για την εμπόλεμη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία να βασίζεται στην εκεχειρία και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατόν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών», υποστήριξε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Ο Όλαφ Σολτς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και ζήτησε από τον κ. Πούτιν να συνεχίσει την πλήρη εφαρμογή της –υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη– συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών, κατά την διάρκεια της 90άλεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας,

«Ο Καγκελάριος τόνισε ότι οιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δε θα μείνουν αναπάντητα και δε θα αναγνωρισθούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο κ. Χεμπεστράιτ, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε τον πόλεμο για εντελώς παράλογους λόγους»

Στις 21/08, ο Όλαφ Σολτς κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι «εξαπέλυσε την επίθεση στην Ουκρανία για εντελώς παράλογους λόγους».

«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ απειλή για τη Μόσχα», τόνισε κατά την Ανοιχτή Ημέρα στην Καγκελαρία, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι τα κράτη – μέλη της συμμαχίας δεν είχαν φροντίσει για τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, πριν από τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: