Σήμερα (11/11), Σουηδοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον δύο αδελφών για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να έχουν αποβεί καθοριστικές για την ασφάλεια της χώρας.

Οι άνδρες, ηλικίας 42 και 35 ετών, κρατούνται από τον περασμένο χρόνο και έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Ο συνήγορος υπεράσπισής τους δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει.

«Οι υποψίες αφορούν πολύ σοβαρή εγκληματικότητα εις βάρος του σουηδικού συστήματος πληροφοριών και ασφαλείας. Το αδίκημα είναι σοβαρό, καθώς αφορά συνθήκες μεγάλης σημασίας», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελικής αρχής.

Οι δύο άνδρες θεωρούνται ύποπτοι ότι παρείχαν στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU, διαβαθμισμένες πληροφορίες επί μια δεκαετία, αρχίζοντας από το 2011.

Ένας από τους αδελφούς είχε εργασθεί στην Σουηδική Αστυνομία Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

«Οι πληροφορίες που ελήφθησαν, μεταδόθηκαν και αποκαλύφθηκαν θα μπορούσαν –αν βρίσκονταν στα χέρια μίας εξωτερικής δύναμης– να έχουν επιζήμιο αποτέλεσμα για την ασφάλεια της Σουηδίας», τόνισε το γραφείο του εισαγγελέα. Το μεγαλύτερο μέρος της ποινικής έρευνας είναι απόρρητο, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Διαβάστε ακόμη: