search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστούγεννα 2022: Πανάκριβα τα στολίδια- Πόσο θα κοστίσει το δέντρο

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα λαμπάκια επηρεάζεται από την τεχνολογία τους αλλά και από το πόσες ώρες θα καίνε κάθε ημέρα, με τους ειδικούς να προτείνουν και για οικονομία και…

Χριστούγεννα 2022: Πανάκριβα τα στολίδια- Πόσο θα κοστίσει το δέντρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα Χριστούγεννα 2022 με τους καταναλωτές να αρχίζουν δειλά δειλά τις αγορές του χριστουγεννιάτικου στολισμού. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση… αναγκάζει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους, ιδίως ως προς τα λαμπάκια.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα λαμπάκια επηρεάζεται από την τεχνολογία τους αλλά και από το πόσες ώρες θα καίνε κάθε ημέρα, με τους ειδικούς να προτείνουν και για οικονομία και για ασφάλεια, να τα σβήνουμε πριν πάμε για ύπνο.

Στα ύψη οι τιμές των στολιδιών

Οι τιμές στα λαμπάκια έχουν -στις περισσότερες περιπτώσεις- μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που η τιμή έχει απογειωθεί, σύμφωνα με το MEGA.

Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σειρές με 100 λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πώς θα αναβοσβήνουν, με την τιμή τους από 11,99 να έχει πάει εφέτος στα 19,90.

Από την άλλη, σε σταθερή τιμή, στα 18.90 ευρώ, πωλούνται 200 λαμπάκια τύπου κουρτίνας, τιμή που είχαν και πέρυσι, μόνο δηλαδή για τον στοιχειώδη στολισμό ένα σπίτι θα δώσει 38€ και 80 λεπτά.

Υπάρχει ακόμα μία κατηγορία, φωτάκια που είναι smart, που μπορούμε να τα ανάψουμε και να τα σβήσουμε μέσα από το κινητό μας.

Αν ένα σπίτι θέλει να βάλει και λαμπάκια ή έναν φωτεινό Άγιο Βασίλη στο μπαλκόνι θα πρέπει να υπολογίζει από 20 – 100 ευρώ.

Χριστούγεννα 2022: Ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικα είδη

Το κέρδος που μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό δεν είναι αμελητέο και σίγουρα θα φανεί χρήσιμο καθώς αυξάνονται και οι τιμές στα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα είδη.

Ένα δέντρο 180 εκατ. που πέρυσι το βρίσκαμε στα 79,98, εφέτος έχει φτάσει τα 99,97€. Ένα μικρότερο των 150 εκατ. πέρυσι είχε 35€ και 23 λεπτά και τώρα είναι στα 47,99.

Αυξήσεις υπάρχουν και σε στολίδια με κορυφή που προτιμούν πολλοί καταναλωτές σε σχήμα αστέρι, να φτάνει τα 3.90€ από τα 3.00€ ενώ στην αγορά υπάρχουν κορυφές όπως θα πουν οι έμποροι από 0,60€ έως και μεταλλικές με 90€.

Έτσι, ανάλογα το πόσα θέλει να ξοδέψει κανείς μπορεί ο στολισμός να ξεκινήσει από λίγες δεκάδες ευρώ ως και ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν το ποσό ενός μισθού.

Πόσο θα κοστίσει φέτος το φυσικό έλατο -Πότε αρχίζει η πώλησή τους

Παρά το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος υπολογίζεται φέτος αυξημένο κατά τουλάχιστον 15%, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και το γεγονός ότι είναι υψηλό το ποσό που καταβάλλουν στους δήμους όπου εγκαθίσταται προκειμένου να κάνουν τις πωλήσεις τους, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη είναι αποφασισμένοι, όπως εξήγησε ο κ. Ξάκης, να «βάλουν πλάτη» και να μην αφήσουν κανέναν καταναλωτή παραπονεμένο. «Είμαστε ελατοπαραγωγοί, αλλά είμαστε και καταναλωτές και καταλαβαίνουμε πλήρως τις δυσκολίες των πολιτών, με τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και τρόφιμα», υπογράμμισε.

Εάν τελικά υπάρξει αύξηση στην τιμή των ελάτων Ταξιάρχη, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παραμένει σταθερή, «αυτή δεν θα υπερβαίνει το 5%-10%», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, «ας μην ξεχνάμε και τα παζάρια μεταξύ πωλητών και αγοραστών, που πλέον αποτελούν παράδοση στη χώρα μας και ποτέ δεν βγάζουν “νικητή”, αφού στο τέλος οι δύο πλευρές τα βρίσκουν στη μέση».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ, Ξάκης, «κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν “θησαυρίζει” από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», αφού το ποσό που βάζει τελικά στην τσέπη του «είναι “βοηθητικό” και κυμαίνεται από 2000 έως και 6000 ευρώ. Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή».

Διαβάστε ακόμη: