Υπάρχουν πόλεις που περιμένουν τον Δεκέμβριο για να φορέσουν τα γιορτινά τους. Και υπάρχει και η Εστέπα.
Σε αυτή τη μικρή πόλη της Ανδαλουσίας, στην επαρχία της Σεβίλλης, τα Χριστούγεννα δεν αρχίζουν όταν ανάψουν τα λαμπάκια στις πλατείες ούτε όταν εμφανιστούν τα πρώτα στολισμένα δέντρα.
Αρχίζουν τον Σεπτέμβριο, όταν από τα εργαστήρια ξεχύνεται στον αέρα το άρωμα της κανέλας, του καβουρδισμένου αμυγδάλου και της ζάχαρης.
Για τους περίπου 12.000 κατοίκους της Εστέπα, αυτή η μυρωδιά είναι το πραγματικό ημερολόγιο των γιορτών.
Σημαίνει ότι άρχισε και πάλι η μεγάλη παραγωγή των mantecados και polvorones, των παραδοσιακών ισπανικών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων που έχουν κάνει την πόλη γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια πόλη που ζει για τα Χριστούγεννα
Η Εστέπα βρίσκεται πάνω σε λόφο, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες και λευκά ανδαλουσιανά σπίτια.
Το παρατσούκλι της είναι «Μπαλκόνι της Ανδαλουσίας», αλλά για τους λάτρεις των γλυκών θα μπορούσε εύκολα να είναι και η χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ισπανίας.
Κάθε φθινόπωρο, 18 εργαστήρια και οικογενειακές επιχειρήσεις μπαίνουν σε πυρετώδεις ρυθμούς.
Μέχρι να φτάσουν οι γιορτές, παράγονται περίπου 20.000 τόνοι γλυκισμάτων, ενώ ο κλάδος αποφέρει πωλήσεις που αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα γύρω από αυτή την εποχική βιομηχανία.
Εδώ, τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς γιορτή.
Είναι οικονομία, παράδοση, οικογενειακή μνήμη και τρόπος ζωής.
Το άρωμα που απλώνεται στους δρόμους
Οι ντόπιοι λένε ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις σε κάποιο εργαστήριο για να καταλάβεις ότι ξεκίνησε η εποχή των γλυκών.
Αρκεί να περπατήσεις στους δρόμους.
Η κανέλα, το καβουρδισμένο αλεύρι, το σουσάμι και το αμύγδαλο απλώνονται στην ατμόσφαιρα τόσο έντονα, ώστε η πόλη ολόκληρη μοιάζει να έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ζαχαροπλαστείο.
Και κάπως έτσι, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο Σεπτέμβριος εξακολουθεί να θυμίζει καλοκαίρι, στην Εστέπα έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.

Τα γλυκά που έγιναν η ταυτότητα ενός τόπου
Τα mantecados και τα polvorones δεν είναι απλώς δημοφιλή γλυκίσματα.
Είναι κομμάτι της ταυτότητας της Εστέπα.
Παρασκευάζονται με βάση το αλεύρι, τη ζάχαρη και το λαρδί, ενώ στις διαφορετικές εκδοχές τους προστίθενται αμύγδαλα, κανέλα, σουσάμι, λεμόνι, βανίλια ή σοκολάτα.
Η βασική τους διαφορά βρίσκεται κυρίως στην υφή.
Τα mantecados είναι συνήθως πιο μαλακά και εύθρυπτα, ενώ τα polvorones έχουν πιο πυκνή, πουδρένια υφή, περισσότερο αμύγδαλο και συχνά καλύπτονται με άχνη ζάχαρη.
Είναι εκείνα τα γλυκά που θρυμματίζονται σχεδόν με το πρώτο άγγιγμα και αφήνουν στον ουρανίσκο βούτυρο, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της Εστέπα
Πίσω από αυτή την τεράστια παράδοση βρίσκεται μια γυναίκα.
Η Μικαέλα Ρουίθ Τεγιέθ, γνωστή ως La Colchona, γεννήθηκε στην Εστέπα το 1821 και θεωρείται η μορφή που έδωσε στα mantecados τη μορφή με την οποία έγιναν γνωστά σε όλη την Ισπανία.
Τον χειμώνα χρησιμοποιούσε το λίπος από τη σφαγή των χοίρων για να παρασκευάζει γλυκίσματα.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: σκληραίναν γρήγορα.
Με πειραματισμούς κατάφερε να αλλάξει τη διαδικασία έτσι ώστε το γλύκισμα να διατηρεί σταθερή εξωτερική υφή αλλά μαλακή καρδιά.
Εκεί κάπου γεννήθηκε η εκδοχή του mantecado που γνωρίζει σήμερα η Ισπανία.

Ένα γλυκό που άρχισε να ταξιδεύει
Γύρω στο 1850, τα γλυκά της άρχισαν να ταξιδεύουν έξω από την Εστέπα.
Ο σύζυγός της εργαζόταν ως μεταφορέας και στις διαδρομές του προς την Κόρδοβα τα πωλούσε στον δρόμο.
Η φήμη τους εξαπλώθηκε.
Η ζήτηση αυξήθηκε και σύντομα πολλές οικογένειες στην Εστέπα άρχισαν να στήνουν μικρά εργαστήρια μέσα στις αποθήκες των σπιτιών τους.
Αυτό που αρχικά ήταν μια χειροποίητη οικογενειακή δραστηριότητα εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο.
Το παλαιότερο εργαστήριο λειτουργεί ακόμη
Το εργαστήριο της La Colchona δεν ανήκει μόνο στην ιστορία.
Λειτουργεί ακόμη.
Παραμένει οικογενειακή επιχείρηση και διατηρεί μεγάλο μέρος της παραδοσιακής φιλοσοφίας παραγωγής, με συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.
Αυτή είναι άλλωστε και μία από τις ιδιαιτερότητες της Εστέπα.
Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή έχει πλέον τεράστια κλίμακα, η πόλη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα γλυκά της ως πολιτιστική κληρονομιά και όχι απλώς ως βιομηχανικό προϊόν.
Ακόμη και πολλά από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα τοπικά εργαστήρια κατασκευάζονται στην περιοχή.
20.000 τόνοι μέχρι τα Χριστούγεννα
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί για μια πόλη αυτού του μεγέθους.
Περίπου 20.000 τόνοι mantecados και polvorones παράγονται κάθε σεζόν, με τη δραστηριότητα να κορυφώνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Πίσω από τα κουτιά που καταλήγουν στα ισπανικά σπίτια κρύβεται μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων που ζουν για μήνες στους ρυθμούς της παραγωγής.
Για πολλές οικογένειες, η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι η σημαντικότερη οικονομική περίοδος ολόκληρου του έτους.
Εκεί όπου τα Χριστούγεννα δεν περιμένουν τον Δεκέμβριο
Ίσως αυτό να είναι και το πιο γοητευτικό στοιχείο της Εστέπα.
Δεν έχει ανάγκη από χιόνι για να θυμίσει Χριστούγεννα.
Ούτε από τεράστια θεματικά πάρκα ή εντυπωσιακά φωτεινά σόου.
Της αρκεί μια πόρτα εργαστηρίου που ανοίγει και αφήνει να ξεφύγει στον δρόμο το άρωμα της κανέλας.
Στην Εστέπα, ο χρόνος των γιορτών μετριέται διαφορετικά.
Όταν αρχίζουν να ψήνονται τα πρώτα mantecados, οι κάτοικοι ξέρουν ότι η μεγάλη εποχή της πόλης τους έχει φτάσει.
Και έτσι, κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα στην Ανδαλουσία έρχονται τρεις μήνες νωρίτερα.