Ο επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας αποπέμφθηκε από τη θέση του επικεφαλής της κρατικής Αρχής, έπειτα από αναφορές ότι είχε διασυνδέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος μίλησε σήμερα (18/10) στο AFP.

Ο Άρνε Σένμποχμ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (BSI), αποπέμφθηκε «με άμεση ισχύ», τόνισε ο εκπρόσωπος, κατηγορώντας «τους ισχυρισμούς που αποκαλύφθηκαν και συζητήθηκαν ευρέως στα Μέσα ενημέρωσης», ως έναν από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας προειδοποιούν για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Αξιωματούχος τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού». Οι αρχηγοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας (BND) της ΓερμανίαςΜπρούνο Καλ, της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (BfV), Τόμας Χάλντενβανγκ και της Υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας (MAD), Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ, προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία όπως και τον υπαρκτό κίνδυνο ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Oι κ.κ. Κάλ και Χάλντενβανγκ προέβησαν σε αντίστοιχες τοποθετήσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο δημόσια, ώστε να ακούσει εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αρχηγός της BfV υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού» σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ενέχει άμεση απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας, στο εσωτερικό της.

Ο Τόμας Χάλντενβανγκ ισχυρίσθηκε ότι τον Απρίλιοσαράντα Ρώσοι κατάσκοποι απελάθηκαν από τη Γερμανία, «ωστόσο, δεν είναι μονάχα αυτό. Το επιχειρησιακό επίπεδο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, μειώθηκε και η Bfv έχει επεξεργαστεί σενάρια, που εξετάζουν το ενδεχόμενο οργάνωσης πολιτικών δολοφονιών από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, στο έδαφος της Γερμανίας».

Ο Μπρούνο Καλ προειδοποίησε το γερμανικό κοινοβούλιο για τον φόβο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως χρησιμοποιήσει «υποστρατηγικά πυρηνικά όπλα». «Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει την επιβολή ειρήνης στην Ουκρανία με δυσμενείς όρους. Από τη ρωσική πλευράδεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμβιβασμό», κατά την άποψη του επικεφαλής της BND.

Διαβάστε ακόμη: