«Η Γερμανία θα υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία από κοινού με τους φίλους και τους εταίρους της. Οικονομικά, δημοσιονομικά, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και όπλα, όπως βαρύ πυροβολικό, σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αντιαεροπορικά άρματα μάχης, για όσο είναι απαραίτητο και χρειάζεται, προκειμένου να αποτρέψουμε την αποτρόπαια επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σήμερα (13/10) ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση, στο Βερολίνο.

Ο Καγκελάριος καταδίκασε ρητά την πολιτική της Ρωσίας και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας και τους υποστηρικτές του, ότι «όχι μονάχα διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά τον βλέπουν και ως μέρος μίας μεγαλύτερης σταυροφορίας εναντίον της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, εναντίον της ελευθερίας και της προόδου και του τρόπου ζωής μας. Αυτού, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλεί “συλλογική Δύση”, εννοώντας όλους εμάς».

Ακόμη, αναφέρθηκε στον αγώνα των Ουκρανών, τονίζοντας ότι «οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας φέρουν το κύριο βάρος του πολέμου, είναι εκείνοι που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, βιάζονται και εκτοπίζονται».

«Για αρκετά χρόνια, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βρίσκονται στο έλεος εσωτερικών και εξωτερικών επιθέσεων», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «νέο επίπεδο», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό περιγράφει και το καθήκον προς τον εαυτό μας, να εξελίξουμε περαιτέρω την πατρίδα μας, ως μία ελεύθερη κοινωνία, ανοιχτή και προσανατολισμένη στο μέλλον, με ίσες ευκαιρίες ζωής, ίσα δικαιώματα και δυνατότητες για όλους. Την 24η Φεβρουαρίου, η απερίσκεπτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε αυτό το έργο δυσκολότερο, αλλά και περισσότερο επείγον», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος άρχισε ως «προοδευτικός συνασπισμός», πρεσβεύει ακριβώς αυτό. «Σημασία έχει να συμφωνήσουμε ότι το “κλειδί” είναι η συλλογική προσπάθεια. Αν συμφωνήσουμε στη βασική παραδοχή, μπορούμε να διαφωνήσουμε στις λεπτομέρειες και τις τακτικές», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: