Η τουρκική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία, κατά τη συνάντηση που θα έχουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο (13/10) στο Καζακστάν, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ.

«Τώρα, πολλοί λένε ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής διένεξης», επεσήμανε ο κ. Ουσακόφ, σύμφωνα με τον οποίο, «οι Τούρκοι προσφέρουν διαμεσολάβηση» και ως εκ τούτου «εάν πραγματοποιούνταν επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος».

«Υπάρχουν αναφορές στον Τύπο που λένε ότι η τουρκική πλευρά διατυπώνει συγκεκριμένες σκέψεις για αυτό το θέμα και δεν αποκλείω ο κ. Ερντογάν να θίξει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην Αστάνα. Μας περιμένει, λοιπόν, μία πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, εξήρε ξανά τη θέση της Τουρκίας, η οποία «δεν προσχωρεί επί της αρχής στις παράνομες δυτικές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και διατηρεί τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες (11/10), ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, «το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε, μιλώντας στη Σύνοδο των ηγετών της G7, ότι δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που διεκδικεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Θα ήθελα να του πω ότι δεν πρέπει κανείς ποτέ να λέει “ποτέ”», ανέφερε σχετικά, Γιούρι Ουσακόφ.

Διαβάστε ακόμη: