H Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα για να δημιουργήσει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει το ένα άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να προμηθεύσει την ΕΕ, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν,  πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους.

Μιλώντας στο Russian Energy Week, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι δυνατή η επισκευή των αγωγών, αλλά ότι η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, υποστήριξε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.

Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου “απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων”, είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να “πολιτικοποιείται”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ευρωπαϊκό ενεργειακό hub η Τουρκία

“Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις χαμένες ποσότητες κατά μήκος των αγωγών Nord Stream 1 και 2κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να κάνουμε τις κύριες διαδρομές για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Αυτό, φυσικά, εάν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό. Και η οικονομική σκοπιμότητα, φυσικά”.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε ακόμη να προμηθεύεται στην Ευρώπη μέσω ενός άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της ΕΕ σχετικά με το αν θέλει να συμβεί αυτό.

Η Ρωσία, δήλωσε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αυτή τη γραμμή, εάν το ήθελε η Ευρώπη.

«Διεθνής τρομοκρατία η δολιοφθορά στους αγωγούς»

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν ξαφνικά στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οφείλονταν σε “πράξη διεθνούς τρομοκρατίας”.

Ο Πούτιν είπε πως οι επιθέσεις στους αγωγούς, τις οποίες ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις αποκάλεσαν δολιοφθορά, αποτελούν ένα “επικίνδυνο προηγούμενο”.

Διαβάστε ακόμη: