search

MAIN STREET

200.000 Έλληνες «έπαιξαν» με κρυπτονομίσματα και… κάηκαν

Χαμένοι πάνω από 300 εκατ. επενδυτές σε όλο τον κόσμο - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

221122085545_bitcoin ellada

Στη χώρα μας, επειδή τα κρυπτονομίσματα δεν υπολογίζονται ως περιουσιακό στοιχείο, επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.

Την εποπτεία της αγοράς έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία συλλέγει τα διαθέσιμα στοιχεία και χειρίζεται τις σχετικές υποθέσεις.

Υπάρχουν όμως ανεξάρτητες έρευνες οι οποίες συμφωνούν ότι αυτοί που έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα είναι κατά τι λιγότεροι από 200.000 Έλληνες.

Για την ακρίβεια, τα στοιχεία της TripleA -βάσει της προέλευσης των ψηφιακών πορτοφολιών- καταδεικνύουν ότι μέχρι το τέλος του 2021 κρυπτονομίσματα κατείχαν 182.307 Έλληνες ή το 1,71% του πληθυσμού της χώρας.

Η BrokerChooser έχει πιο πρόσφατα και πιο αναλυτικά στοιχεία.

Βάσει της τελευταίας της έκθεσης για τη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων στον πληθυσμό, η Ελλάδα έρχεται στην 33η θέση παγκοσμίως στην υιοθέτηση και χρήση bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, με 194.860 Έλληνες να είναι κάτοχοι cryptos, ή το 1,87% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα λειτουργούν και ανταλλακτήρια αλλά και ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων, δηλαδή φυσικές συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την αγορά κρυπτονομισμάτων με μετρητά, με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπουν επίσης και την πώληση ψηφιακών νομισμάτων για αλλαγή με πραγματικό χρήμα.

Σύμφωνα με την Coinatmradar, στην Ελλάδα λειτουργούν 63 τέτοια ΑΤΜ, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στην Αθήνα (25) και τη Θεσσαλονίκη (13) και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι μεγαλύτερες πόλεις και νησιά της χώρας.

Τα νούμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει μεν μία υπολογίσιμη crypto-κοινότητα, αλλά απέχει κατά πολύ από τα ποσοστά διείσδυσης που έχουν τα κρυπτονομίσματα σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία κ.ά.

Ιστορίες Ελλήνων που έχασαν περιουσίες ολόκληρες επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα υπάρχουν, αλλά είναι αδύνατο να διασταυρωθούν.

Είναι όμως θεμιτό να πιστέψουμε πως, εφόσον η πλειονότητα των Ελλήνων επενδυτών στα cryptos μπήκε μετά το 2017 (άλλωστε έως τότε δεν υπήρχαν καν διαθέσιμα στοιχεία για την ύπαρξη ελληνικών πορτοφολιών) και ιδιαίτερα το 2020-2021, έστω και προσεκτικά -δηλαδή με μικρά ποσά στην αρχή-, οι περισσότεροι συμπατριώτες μας χάνουν περί τα 2/3 της επένδυσής τους.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Κυβερνοασφάλειας οι επιθέσεις ransomware έχουν κοστίσει «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», τα κρυπτονομίσματα συνήθως χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν «λύτρα» σε χάκερ που εκβιάζουν επιχειρήσεις ή ιδιώτες.

Στην πρώτη περίπτωση, χάκερ κλειδώνουν τα υπολογιστικά συστήματα εταιρειών (όπως έκαναν σε μεγάλο όμιλο τροφίμων, ο οποίος αναγκάστηκε να πληρώσει 75.000 ευρώ σε κρυπτονόμισμα για να καταφέρει να εκδώσει τιμολόγια), ενώ σε ιδιώτες αποσπούν προσωπικά στοιχεία και εκβιάζουν με διασυρμό το θύμα.

Περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές, αλλά λίγες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως αυτή της ηλεκτρονικής απάτης με απόσπαση κρυπτονομισμάτων αξίας 445.000 ευρώ από Έλληνα ιδιοκτήτη εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, ή επιχειρηματία από την Πάτρα, ο οποίος έδωσε σε υποτιθέμενη επενδυτική 70.000 ευρώ για να τοποθετήσει σε cryptos και πολύ απλά τα έχασε.

Διαβάστε ακόμη: