search

ΚΟΣΜΟΣ

Sotheby’s: Γιορτάζει τα 50 χρόνια της Nike με τεράστια δημοπρασία

Για να γιορτάσει την περίσταση, ο οίκος Sotheby's επιμελήθηκε το "fifty" (παραπέμποντας στα πενηντάχρονα της επετείου), μια δημοπρασία που εστιάζει στο streetwear ντύσιμο, αυτό δηλαδή που καθιερώθηκε ως η καθημερινή μόδα στις σύγχρονες…

Sotheby

Ο Φιλ Νάιτ και ο Μπιλ Μπάουερμαν ίδρυσαν τη Nike το 1972. Η Ελληνίδα θεά, έστω και με λανθασμένη προφορά, έδωσε το όνομά της στη μεγαλύτερη μάρκα αθλητικών ειδών και στο διάστημα μισού αιώνα, κατάφερε να περάσει τα σύνορα του Όρεγκον και να ακούγεται σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Για να γιορτάσει την περίσταση, ο οίκος Sotheby’s επιμελήθηκε το “fifty” (παραπέμποντας στα πενηντάχρονα της επετείου), μια δημοπρασία που εστιάζει στο streetwear ντύσιμο, αυτό δηλαδή που καθιερώθηκε ως η καθημερινή μόδα στις σύγχρονες πόλεις. Το γεγονός αναδεικνύεται μέσα από περίφημες συνεργασίες της εταιρίας με παγκόσμιες προσωπικότητες του αθλητισμού και της pop κουλτούρας σε είδη ένδυσης αλλά και σε αντικείμενα που με την πρώτη ματιά ξενίζουν.

Εκτός από αθλητικά παπούτσια, ρούχα κι αξεσουάρ, η πώληση περιλαμβάνει ακόμη και έπιπλα που βγήκαν από το brand μεταξύ ’72 και 2022. Διαφορετικά στυλ – τόσο ενυπόγραφα όσο και χαρακτηριστικά για την εποχή τους -, όπως το ζευγάρι που λατρέψαμε στα χρόνια της νιότης με το όνομα θρύλος Air Jordan 1 “Chicago” που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Michael Jordan, αλλά και το Pre-Nike Track Spikes, ένα ζευγάρι σνίκερς που έρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και είναι προάγγελος όλων: το πρώτο χειροποίητο ζευγάρι από τον προπονητή Μπάουερμαν. Μπορεί να μην κοιτάμε χαμηλά, αλλά τα αθλητικά συνιστούν αντιπροσωπευτικό κομμάτι του σύγχρονου δυτικού κόσμου και βρίσκονται στη ζωή μας ως χρονικές σημάνσεις που μας πηγαίνουν πίσω σε ανέμελες περιόδους. Λίγο πολύ είναι κι αυτά δεμένα με προσωπικές αναμνήσεις που βρίσκουν αναφορά σε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πώληση υπάρχουν και φανταχτεροί λαχνοί που δείχνουν ότι τα «ταπεινά» παπούτσια βγήκαν από τις αγωνιστικές επιδόσεις και την κακομεταχείριση και γίνανε σύμβολα κύρους και πλουτισμού. Για παράδειγμα, το Louis Vuitton x Nike Air Force 1 και το Pilot Case που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτή τη χρονιά, αλλά και ένα σπάνιο δείγμα promo του Air Jordan 3 “Victory Lap” που ετοιμάστηκε για το Nipsey Hussle εκτιμάται ότι θα αλλάξουν πόδια για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Θυμίζουμε ότι τα αθλητικά παπούτσια του Τζόρνταν από το 1985, πουλήθηκαν έναντι 560.000 δολαρίων – τρεις φορές περισσότερο από την εκτιμώμενη τιμή -, σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020. Είναι βέβαιο ότι στη συγκεκριμένη πώληση θα δούμε πολλά νέα ρεκόρ στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των sneakers.

Το «fifty» του Sotheby’s ξεκινά την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Μπορείτε να απολαύσετε όλα τα ιστορικά ζευγάρια εδώ https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2022/fifty

Διαβάστε ακόμη: