Την αγορά των ελληνικών ομολόγων προτείνει εκ νέου η Societe Generale, με φόντο το ενδεχόμενο αναβάθμισης – έκπληξης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.  Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο για τη γαλλική τράπεζα είναι η αναβάθμιση να έρθει το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ή το πρώτο του 2024.

Υπενθυμίζει ότι έκλεισε τις long θέσεις τον Φεβρουάριο, ενώ απέφυγε την επανεισαγωγή λόγω της αναταραχής στην πιστωτική αγορά μετά την κατάρρευση της Sillicon Valley Bank, ειδικά καθώς οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες σε σχέση με άλλων χωρών.

Η S&P και η Fitch αξιολογούν την Ελλάδα σε ΒΒ+ σταθερό, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

«Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, θεωρούμε ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα φέτος. Το τελευταίο World Economic Outlook του ΔΝΤ αναθεώρησε εκ νέου προς τα κάτω τις προβλέψεις για την Ελλάδα, όσον αφορά τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, αναμένοντας τώρα ότι θα υποχωρήσει στο 160% το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Πότε περιμένει την επενδυτική βαθμίδα

Το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση είναι το 4ο τρίμηνο του 2023 ή το 1ο τρίμηνο του 2024, εκτιμά η Societe Generale, περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Επιπλέον, ενώ οι βουλευτικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε ακόμη να αποτρέψει τους οίκους αξιολόγησης από το να κινηθούν πολύ γρήγορα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η αναθεώρηση του Απριλίου από την S&P και η επανεξέταση του Ιουνίου από τον Fitch θα οδηγήσουν, ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα στην αναβάθμιση  των προοπτικών σε θετικές.
Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα το 2017, το 10ετές spread PGB-SPGB μειώθηκε κατά 36 μ.β. μέσα σε μια εβδομάδα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές προέβλεψαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και τα πορτογαλικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα για τις περισσότερες αξιολογήσεις.  Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια τέτοια έκπληξη για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, με το 10ετές περιθώριο αναφοράς GGB-BTP ναδιαπραγματεύεται από τον Δεκέμβριο σε εύρος -10 μ.β. έως 35 μ.β.

Διαβάστε περισσότερα