Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Κατ’ αρχήν, η έκθεση – προαναγγελία της Goldman Sachs για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά την αξιολόγηση της 21ης Απριλίου συνιστά μια μεγάλη δικαίωση – επιβεβαίωση του Radar που σε ανύποπτη στιγμή, προ δύο μηνών, είχε αποκαλύψει την πρόθεση των Αμερικανών να «κάνουν ένα προεκλογικό δώρο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διεθνής πρακτική δεν προβλέπει ούτε περιλαμβάνει αναβαθμίσεις σε προεκλογική περίοδο και ιστορικά είναι σπάνιες οι φορές που έχει συμβεί διεθνώς κάτι τέτοιο! Πόσο μάλλον όταν η εν λόγω αναβάθμιση συνιστά ταυτοχρόνως και ανάκτηση της πολυπόθητης Επενδυτικής Βαθμίδας για την εθνική οικονομία με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ως προς το αξιόχρεο και τη δυνατότητα δανεισμού με σχετικά χαμηλά επιτόκια!
Έγκυρες και καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν, με αφορμή την προαναγγελία της Goldman Sachs ότι ναι μεν η Επενδυτική Βαθμίδα αποτελεί ένα προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση, ωστόσο οι Αμερικανοί αυτό το «δώρο» δεν θα το έκαναν ποτέ αν φοβούνταν τις κυβερνήσεις συνεργασίας!
Στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές πως η Goldman Sachs έχοντας σε γνώση της τις δημοσκοπήσεις, μετά την Τραγωδία των Τεμπών και την καταγεγραμμένη οργή της κοινωνίας, αντιλαμβάνεται πως η επόμενη κυβέρνηση στη χώρα θα είναι τουλάχιστον δικομματική και πως η εποχή της αυτοδυναμίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί!
Επιπροσθέτως στην λογική της Goldman Sachs και τη συνολική αξιολόγηση της ως προς το πολιτικό τοπίο, παίζει πρωτεύοντα ρόλο η στροφή Τσίπρα όπως τούτη καταγράφηκε στην τελευταία συνέντευξη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA!
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει πλέον ένα προφίλ θεσμικό και είναι αποδεκτός τόσο από τον Αμερικανικό παράγοντα, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος και το εγχώριο τραπεζικό και επιχειρηματικό σύστημα!
Υπό αυτό το πρίσμα, η Goldman Sachs όπως και όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, ούτε ανησυχούν, ούτε τρομάζουν από την σοβαρή πιθανότητα κυβερνήσεων συνεργασίας, διότι γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομική πολιτική δεν θα αλλάξει, το τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί, ο Τουρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα προσθέτοντας στο ΑΕΠ, ενώ επιχειρηματικοί τομείς, όπως η Ενέργεια, οι Υπιδομές, τα Πετρέλαια, οι Κατασκευές και άλλοι πολλοί, βγαίνουν ενισχυμένοι από την κρίση!
Αντιθέτως μάλιστα, οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν χωρίς την αλαζονεία της εξουσίας που απορρέει από αυτόνομες κυβερνήσεις, να προωθήσουν πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά τόσο τα μεγάλα έργα, τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις καθώς και τις αναθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης!
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της Metron Analysis, όπου για πρώτη φορά η κοινωνία τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με ποσοστό υψηλότερο απ’ ότι οι αυτόνομες κυβερνήσεις!
Και τούτο το βλέπουν, το αξιολογούν και το επεξεργάζονται όλοι οι διεθνείς οίκοι πριν από την ετυμηγορία τους!
Επί της ουσίας, η Επενδυτική βαθμίδα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τη χώρα! Είτε έρθει πριν τις εκλογές, είτε αμέσως μετά! Και η τελευταία έκδοση ομολόγων, όπου η χώρα ζητούσε από τις αγορές 2,5 δις. και της προσφέρθηκαν 19,5 δις. και μάλιστα με επιτόκιο 3,92% έρχεται να πιστοποιήσει ότι ο δανεισμός που πραγματοποιείται την ώρα τούτη για την εθνική οικονομία, γίνεται με όρους …Επενδυτικής Βαθμίδας!
Πως η Macquarie «χτύπησε» την Enel Hellas, αφού πρώτα είδε, έμαθε, «κατασκόπευσε» δύο φορές, το deal της Τέρνα Ενεργειακής! Πρώτα αλίευσε τις πληροφορίες και μετά την …έκανε καθ’ υπόδειξη της Goldman Sachs!
Γράφουν όλοι την ώρα τούτη για το deal της Macquarie με την Enel Hellas! Ωστόσο κανείς δεν γράφει πώς η Macquarie που «φλέρταρε» το προηγούμενο χρονικό διάστημα δύο φορές με την Τέρνα Ενεργειακή, έφυγε, ήρθε, συζήτησε μόνη της, μετά μαζί με την First, κατέληξε στο να χτυπήσει κατάλληλα όσον αφορά το τίμημα την Enel Hellas και να την αποκτήσει!
Σε απλά ελληνικά η Macquarie έπαιξε το δικό της παιχνίδι και ξεκάθαρα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τις εμπιστευτικές συζητήσεις που είχε με την Τέρνα ενεργειακή, μία φορά μόνη της και μία μαζί με την First!
Η Macquarie μέσα από τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τέρνα Ενεργειακή απέκτησε πλήρη εικόνα του χώρου της Ενέργειας και των Ανανεώσιμων πηγών, έγινε κοινωνός όλων των οικονομικών δεδομένων, των αποτιμήσεων, των δυνατοτήτων του καθενός. Σχημάτισε μια πλήρη εικόνα για τα πάντα, την οποία εκμεταλλεύθηκε καθώς έχοντας στην κατοχή της αυτή την εμπιστευτική γνώση που απέσπασε μέσα από μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση όπου οι προθέσεις της δεν ήταν σαφείς και ξεκάθαρες, κατάφερε να αποσπάσει την Enel Hellas καθ’ υπόδειξη του συμβούλου της, της περίφημης Goldman Sachs που ούτως ή άλλως διατηρεί μια προνομιακή σχέση με το σύστημα εξουσίας!
Οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται ότι η Macquarie έπαιξε «διπλό παιχνίδι» με την Τέρνα Ενεργειακή, μια άτυπη και συγκεκαλυμμένη «κατασκοπεία» που την βοήθησε στο να συγκεντρώσει στοιχεία που την βοήθησαν στο να υποβάλει μια αντιπροσωπευτική πρόταση για την Enel Hellas!
Βεβαίως οι άνθρωποι της Macquarie υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση τους από το deal της Τέρνα Ενεργειακής την δεύτερη φορά έγινε γιατί είχαν ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν δέχονται τον δεύτερο ρόλο και πως είχαν διαμηνύσει ότι θέλουν το 65%!!! Κάτι βεβαίως που δεν μπορούσε να γίνει, καθώς ούτε τα ποσοστά έβγαιναν, ενώ στη διαπραγμάτευση σε κεντρικό ρόλο βρισκόταν η First που ήθελε τουλάχιστον το 51%!
Τώρα, όσον αφορά το deal της Τέρνα Ενεργειακής εξελίσσεται όπως έχουμε αποκαλύψει! Κλείνει …
Συνεχίζεται …
Αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ των εν Ελλάδι επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη! Η παραίτηση του Αρτούρ Νταβιτιάν (CEO της Dimera) από τον ΟΛΘ κατ’ απαίτηση ΕΕ και πρεσβείας των ΗΠΑ είναι μόνο η αρχή!
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η παραίτηση του Αρτούρ Νταβιτιάν από τον ΟΛΘ, προσώπου απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρωσοπόντιου ολιγάρχη και CEO της Dimera, τον όμιλο των ελληνικών επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, αποτελεί την αρχή του τέλους για τη δράση του «εξαφανισμένου» μεγαλοεπιχειρηματία στη χώρα μας!
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι άφαντος από τον Φεβρουάριο του 2020, πάνω από 3 χρόνια δηλαδή, κατά τη διάρκεια των οποίων ουδέποτε εμφανίστηκε δια ζώσης στη χώρα μας, παρά τις περί αντιθέτου προσπάθειες του συστήματος media που ελέγχει να πείσει την κοινή γνώμη! Που διέρρεαν δήθεν ότι βρίσκεται σε βίλα στο Πόρτο Καρράς ή ότι φοβάται τον κορωνοιό ή ακόμη ότι αντιμετωπίζει ζητήματα ασθενείας!
Η παραίτηση Νταβιτιάν έλαβε χώρα στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων αλλά και της απαίτησης της ΕΕ καθώς και του αμερικανικού παράγοντα, να μην μετέχουν Ρώσοι στη Διοίκηση των υποδομών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ! Δηλαδή να μη συμμετέχουν στα ΔΣ αεροδρομίων, τρένων και λιμανιών! Καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα εταιρίας!
Επί του προκειμένου τώρα και ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, η Αμερικανική πρεσβεία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την απομάκρυνση και πώληση των μετοχών του Ρώσου ολιγάρχη και επί χρόνια εκλεκτού του Πούτιν, τόσο από τον ΟΛΘ όσο και από τον τηλεοπτικό σταθμό Open!
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα εφαρμόσει τις σχετικές κυρώσεις στον Ιβάν Σαββίδη, καθώς ο Ρωσοπόντιος ολιγάρχης διαπραγματευόταν προσχηματικά την πώληση του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε δυο funds, ένα αμερικανικό και ένα σκωτσέζικο, ενώ εφέρετο ένα βήμα πριν τη συμφωνία με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία από το χώρο του θεάματος για τον τηλεοπτικό σταθμό Open!
Στην πραγματικότητα όμως ο Ιβάν Σαββίδης κέρδιζε χρόνο ενόψει πολιτικών εξελίξεων!
Στην προκειμένη περίπτωση τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί μεθοδεύουν την πλήρη και οριστική αποκαθήλωση Σαββίδη από τις επενδύσεις στη χώρα μας και ότι μετά τον ΟΛΘ και το Open θα ακολουθήσουν τα εμβληματικά ξενοδοχεία Μακεδονία Παλλάς και Πόρτο Καρράς!
Όσο για το ιδιοκτησιακό μέλλον του ιστορικού ΠΑΟΚ, το μέλλον φαντάζει εντελώς αβέβαιον…
Το ΔΝΤ βλέπει επιστροφή επιτοκίων στα προ πανδημίας επίπεδα/ Το θέμα είναι πότε;
*** Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε σε κάθε φάση της οικονομικής δραστηριότητας η αύξηση των επιτοκίων και το επακόλουθο ακριβό έως πανάκριβο χρήμα, δεν είναι εύκολο να απαλυνθούν, ούτε φυσικά να ξεπεραστούν σε έναν ή κάποιους έστω μήνες. Πολύ περισσότερο, καθώς το πρώτο διεθνές σύμπτωμα της αύξησης των επιτοκίων, η νέα τραπεζική κρίση, μπορεί μεν να μην πήρε μεγαλύτερη έκταση, αλλά οι συνέπειές της, δυστυχώς, θα φανούν συν τω χρόνω, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, όπως στους ισολογισμούς των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και στον δραστικό περιορισμό των επενδύσεων – με δανεικό τραπεζικό χρήμα – των hedge funds. Στην τελευταία του Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και σε άλλες βιομηχανικές χώρες θα επανέλθουν προς τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας.
*** Το ΔΝΤ βλέπει το λεγόμενο φυσικό ή ουδέτερο επιτόκιο – το προσαρμοσμένο, με βάση τον πληθωρισμό, βραχυπρόθεσμο επιτόκιο που ούτε διευκολύνει την ανάπτυξη ούτε την περιορίζει – κάτω από 1% στις ΗΠΑ. Μάλιστα. Εκ πρώτης όψεως πολύ θετική και ελπιδοφόρα η πρόβλεψη των αναλυτών του Ταμείου. Αλλά, πότε θα επανέλθουν τα επιτόκια σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό δεν έχει σήμερα τη μεγαλύτερη σημασία; Η απάντηση είναι ότι αυτό θα συμβεί κατά τις “επόμενες δεκαετίες”!!! Η εκτίμηση του Ταμείου για το ουδέτερο επιτόκιο των ΗΠΑ είναι βασικά σύμφωνη με εκείνη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Fed, οι οποίοι εμμέσως το προσδιορίζουν στο 0,5%, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες μακροπρόθεσμες προβλέψεις που περιέχονται στις τριμηνιαίες οικονομικές τους προβλέψεις. Αλλά, παρά την γενική αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανακρούσουν πρύμναν και θα αποφύγουν περαιτέρω αυξήσεις, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τις αμφίσημες δηλώσεις και τις εκτιμήσεις αναλυτών.
*** Η πορεία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και διαχρονικά, των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, έχει, όπως αποδείχθηκε και αυτή τη φορά, εκτεταμένες επιπτώσεις για τις αγορές μετοχών και κατοικιών καθώς και για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις, τους αγοραστές κατοικιών, τους υφιστάμενους και μελλοντικούς δανειολήπτες και παράλληλα μειώνουν την ελκυστικότητα κατοχής μετοχών, σε αντίθεση με τα ομόλογα. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορεί να ωθήσουν υψηλότερα τα φυσικά επιτόκια, αν και αυτό δεν είναι το βασικό του σενάριο. Όσο για τα χαμηλότερα επιτόκια που προβλέπει στο μέλλον το Ταμείο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να συμπεράνει ότι θα διευκολύνουν ορισμένες χώρες να χειριστούν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους που προέρχονται από την πανδημία. Μέχρι τότε, όμως, φαίνεται ότι δυστυχώς έχουμε ακόμα πολύ χρόνο…
Οι εταιρείες ακινήτων της Ευρώπης, σε μεγάλη δίνη/ Τα τεράστια χρέη και η πτώση αξιών
*** Μόλις χθες σας έλεγα για το “μαύρο χρήμα” στη χώρα μας που απογειώνει τις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας μία νέα φούσκα, από την οποία επωφελούνται πολλοί, το Δημόσιο περισσότερο χάνει και όσοι έχουν ανάγκη εύρεσης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, ή δεν βρίσκουν διαθέσιμα ακίνητα κάθε είδους ή τα βρίσκουν σε τιμές εξωφρενικά υψηλές, προκλητικά αναντίστοιχες με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Βέβαια, εδώ είναι…Βαλκάνια και ισχύουν άλλοι κανόνες, από ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, στην οποία είμαστε επίλεκτο μέλος. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να ξέρουμε τι γίνεται όχι στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά πιο κοντά μας, στην Ευρώπη, στον τομέα των ακινήτων. Εκεί, όπου ολόκληροι γίγαντες επενδύσεων σε ακίνητα, κινδυνεύουν ακόμα και με χρεοκοπία, γιατί οι αξίες πέφτουν, τα δάνεια αγοράς κτιρίων και κατοικιών έχουν γίνει πανάκριβα στην εξόφλησή τους και η άντληση φρέσκου χρήματος και δυσεύρετη είναι και επίσης ιδιαιτέρως ακριβή, μετά την θυελλώδη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους.
*** Η πρόσφατη τραπεζική κρίση έχει εντείνει τους φόβους ότι η πίστωση αγοράς ακινήτων, θα γίνει πιο δυσεύρετη και πιο ακριβή, τη στιγμή που οι τιμές τους θα σημειώνουν βουτιά. Τα κτίρια
γραφείων αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα μιας τεράστιας σε νούμερα αγοράς εμπορικών ακινήτων, την οποία δανειστές και επενδυτές έχουν στηρίξει με χρέος 1,5 τρις ευρώ, μόνο στην Ευρώπη! Περίπου 310 δις ευρώ χρέους εκδίδονται κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την αγορά σε κίνηση, μέσω αγοραπωλησιών και μεταβιβάσεων από εταιρεία σε εταιρεία. Προκειμένου να συγκρατήσει την όλη κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει για τις «αυξανόμενες ευπάθειες» στις αγορές ακινήτων. «Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων θεωρείται ευάλωτος στον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι διορθώσεων στις τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στον τομέα των κατοικιών», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση της, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Για να έχετε ένα μέτρο της έκτασης του προβλήματος, αρκεί να σας πούμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων της Γερμανίας, έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους!
*** Δείτε τώρα πως έχει όλο αυτό το περίπλοκο παζλ των εκατοντάδων δις ευρώ, που επενδύονται στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης. Πρώτοι και με διαφορά για να υποστούν απώλειες είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων χαμηλότερης ποιότητας. O Αμάμπιλε, υπεύθυνος στρατηγικής της PGIM, λέει ότι αντιμετωπίζουν μια «τέλεια καταιγίδα» χαμηλότερης υποκείμενης ζήτησης για χώρο, υψηλότερου κόστους κατασκευής και συντήρησης, λιγότερους πιθανούς αγοραστές ή δανειστές και υψηλότερες χρεώσεις τόκων. «Δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι αντίστοιχο από το κραχ του λιανικού real estate το 2018 και το 2019», λέει ο Ζακ Γκογκ, στρατηγικός αναλυτής ακινήτων στην UBS. Και προσθέτει ότι υπήρχαν πολλοί δανειολήπτες που ζούσαν με «δανεικό χρόνο». Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιταχυνθεί και μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν ακόμη λιγότερες επιλογές για αναχρηματοδότηση όταν έρθει η ώρα, εάν υπάρχουν και αυτές και αυτοί, συμπληρώνει δηκτικά ο ειδικός αναλυτής.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά, αλλά η ακρίβεια θερίζει/ Φωτιά οι τιμές σε μεταφορές και τρόφιμα
*** Το φαινόμενο της σταδιακής, αργής μεν, αλλά συνεχούς μείωσης του πληθωρισμού, ενώ την ίδια ώρα η ακρίβεια σε δεκάδες είδη και υπηρεσίες κυριολεκτικά θερίζει και κατατρώει τα εισοδήματα της μέσης εισοδηματικά οικογένειας, αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα, στο οποίο μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί λύση. Η οποία λύση, δεν θα έρθει φυσικά μέσω αυτόματου πιλότου, αλλά με δραστικά μέτρα, που θα στοχεύουν και στην εισαγόμενη ακρίβεια των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και στην ανεξέλεγκτη πολιτική τιμολόγησης των εγχώριων αλυσίδων λιανικής. Υποχώρησαν, λοιπόν, οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία τον Μάρτιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,6%, έναντι 6,1% τον Φεβρουάριο. Μία πρώτη ανάγνωση των ανατιμήσεων – αυξήσεων, δηλαδή – δείχνει ότι ουσιαστικά η αγορά κινείται ανεξέλεγκτα, χωρίς κεντρική κατεύθυνση, χωρίς ελέγχους κόστους και περιθωρίων κέρδους, αποδεικνύοντας ότι η περίφημη “αυτορύθμιση”, όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά αποτελεί και το άλλοθι, ακόμα και όσων συνειδητά κερδοσκοπούν.
*** Σας μεταφέρω, λοιπόν, από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μεταβολές κατά τον περασμένο μήνα Μάρτιο, για να έχετε μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το τέρας της ακρίβειας, που όλοι μας συναντάμε καθημερινά:
Μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9%
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 32,2%
Γαλακτοκομικά και αυγά 23,1%
Κρέατα 19,8%
Έλαια και λίπη 17,5%
Ψωμί και δημητριακά 15,6%
Λοιπά τρόφιμα 13,5%
Καφές-κακάο-τσάι 14%
Ένδυση και υπόδηση 14,4%
Υγραέριο 16,4%
Στερεά καύσιμα 24%
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 17,8%
Φαρμακευτικά προϊόντα 13,9%
Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 10,5%
Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 11,4%
Μεταφορά επιβατών με πλοίο 12,8%
Πακέτο διακοπών 13,8%
Άλλα είδη ατομικής φροντίδας 11,7%
Το μόνο θετικό είναι ότι υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρισμού, με μείωση κατά 25,8% και του πετρέλαιού θέρμανσης κατά 22,1%
Ενδιαφέρουν
** Σας “χρωστάω” δύο συμπληρωματικά στοιχεία, για τις χθεσινές αναφορές στην ΕΛΓΕΚΑ και στην ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Στην μεν πρώτη, τα κέρδη μίας ολόκληρης χρήσης που αναλογούν στους μετόχους είναι μόνο 247.000 ευρώ, από τα συνολικά κέρδη των σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Η Επ. Κεφαλαιαγοράς τα βλέπει αυτά; Αλλά, με ελάχιστο προσωπικό και νέες εργασίες που της ανέθεσαν, τι να πρωτοδεί… Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ, είδα τις τοποθετήσεις της κατά το πρώτο τρίμηνο και ξεχώρισα την περίπτωση του Κέκρωπα, του οποίου κατέχει 358.183 μετοχές, γράφοντας στο ίδιο διάστημα απώλειες 37.000 ευρώ. Να περιμένουν πάλι κάποιο δικαστήριο για τις υποθέσεις του Ψυχικού, ή πρόκειται απλώς για τοποθέτηση…ψυχικού χαρακτήρος;
*** Εκτός Χρηματιστηρίου η Dionic, από την 21η Απριλίου. Άρχισε το ξεκαθάρισμα, ή απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέβαινε αυτό που λέμε” δεν σώζεται με τίποτα”; Ούτε τη “σφραγίδα” δεν κατόρθωσαν να πουλήσουν, παρά τα κάποτε μεγαλεπήβολα σχέδια…
*** Αυτά είναι κέρδη. Άκοπα. Η do Value (Greece, βεβαίως) κατέγραψε το 2022 κέρδη 53 εκατ. ευρώ, έχοντας ίδια κεφάλαια 221 εκατ. ευρώ
*** Η Βαρβέρης-Moda Bagno θα έχει την ετήσια Γ.Σ. στις 27 Απριλίου (δεν προβλέπεται μέρισμα) και ο Παϊρης την επόμενη, 28 Απριλίου (επίσης, άνευ μερίσματος). Η LAMDA Development ακολουθεί στις 2 Μαΐου και η TRASTOR στις 5 Μαΐου (αυτή δίνει…θηριώδες μέρισμα 0,03, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και δωρεάν μετοχές στον διευθύνοντα σύμβουλό της!)
ΚΟΥΙΖ
Οι όρκοι μεταμέλειας, δεν κράτησαν πολύ. Πήρε η μεγαλόθυμη σύζυγος που τον συγχώρεσε για τα… παραπτώματά του, να κλείσει ξενοδοχείο για την τετραμελή οικογένεια και έδωσε το όνομα του άτακτου συζύγου. Και της απάντησαν ότι είναι ήδη κρατημένο δίκλινο (!) δωμάτιο στο ίδιο όνομα εδώ και μέρες! Έπιασαν δουλειά (πάλι) οι δικηγόροι λίγο πριν την εβδομάδα των Παθών…