Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 , όπως εκτιμά σε ανάλυσή της η Societe Generale, με τη γαλλική τράπεζα να σημειώνει ότι θα σταθεροποιηθεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα  αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την Standard & Poor’s (ΒΒ+ με θετικές προοπτικές), όπως αναμενόταν, μόλις ένα επίπεδο μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, η αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Αναβάθμιση και από τη Fitch

«Αναμένουμε ότι η Fitch θα ακολουθήσει την S&P και θα αναβαθμίσει και αυτή την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με τη χώρα να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Καθώς οι αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ πιθανότατα θα λήξουν στο τρίτο τρίμηνο, η κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση όσον αφορά τις αγορές της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του οροσήμου θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερα funds να περιλαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους και ως εκ τούτου θα υποστηρίζουν τις τιμές των ελληνικών τίτλων  μακροπρόθεσμα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η αντιστροφή της καμπύλης του 5ετούς ομολόγου

Η γαλλική τράπεζα σημειώνει ότι η η πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ωθήσει τις αποδόσεις της 5ετίας υψηλότερα, ενώ το μεγαλύτερο άκρο της καμπύλης έχει επηρεαστεί λιγότερο.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων στο τμήμα της καμπύλης 15 έως 20 ετών έχουν μειωθεί κατά 70 μονάδες βάσης από την 1η Μαρτίου, οδηγώντας σε αντιστροφή της καμπύλης.

Τα spread 5-15 ετών συνήθως υποχωρούν όταν οι αγορές τιμολογούν ένα αρνητικό σενάριο για την οικονομία, το οποίο η Societe Generale δεν βλέπει να συμβαίνει επί του παρόντος.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ελληνική καμπύλη 5-15 ετών θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει και πάλι στο θετικό έδαφος, αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα στην αγορά.