Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων έξι μηνών καταγράφει η μετοχή της Societe Generale, ενόσω η διοίκηση «ψαλίδισε» τους στόχους για τα έσοδα και τα κέρδη, προξενώντας δυσάρεστη έκπληξη στους επενδυτές.

Η γαλλική τράπεζα έθεσε τον στόχο για τη μέση ανάπτυξη των εσόδων μεταξύ του 0% και του 2% στην επόμενη 3ετία, σε μια επί τα χείρω αναθεώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Αποτέλεσμα είναι η μετοχή της Societe Generale στο Χρηματιστήριο του Παρισιού να κατρακυλά κατά έως 7,6%, καταγράφοντας τη ισχυρότερη κάμψη από τον Μάρτιο.

Ο Σλαβορίμ Κρούπα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Societe Generale πριν τέσσερις μήνες, έχει ως απώτερο στόχο να ενισχύσει την αποτικότητα των κεφαλαίων και να διευρύνει την αποτίμηση της γαλλικής τράπεζας.

Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με το μεγαλύτερο discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, έχοντας υποστεί βουτιά της τάξης άνω του 40% μέσα στους τελευταίους μήνες.

Τα αίτια της πτώσης, ασφαλώς, σχετίζονται με τις αδύναμες προοπτικές της τράπεζας, ενώ τα όσα ανακοίνωσε ο Κρούπα δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Η μείωση της οργανικής ανάπτυξης συνιστά τη Νο.1 πρόκληση για τη νέα διοίκηση, η οποία παράλληλα ανακοίνωσε ένα σχέδιο περικοπής των δαπανών κατά 1,7 δισ. ευρώ έως το 2026.

Παράλληλα, ο Κρούπα φέρεται να επεξεργάζεται ένα σχέδιο συρρίκνωσης ή και πώλησης ορισμένων μη βασικών δραστηριοτήτων.

Η τράπεζα, για παράδειγμα, ήδη ανακοίνωσε την αποχώρηση από τέσσερις χώρες της Αφρικής, ενώ δεν αποκλείεται το «exit» να επεκταθεί και σε 5η αγορά της «Μαύρης Ηπείρου».

Επίσης, η γαλλική εταιρεία διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας διακανονισμών, η οποία αποτιμάται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πολιτική των μερισμάτων, ο Κρούπα δεσμεύτηκε να επιστρέψει στους μετόχους ένα 40% έως 50% από την ετήσια καθαρή κερδοφορία.

Διαβάστε ακόμη: