Μπορεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία να προκάλεσε αναστάτωση στη χρηματιστηριακή αγορά και να δημιούργησε μια επιπρόσθετη ανασφάλεια λόγω της Ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης της ακρίβειας, ωστόσο οι πληροφορίες (που προέρχονται από έγκυρους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες) αναφέρουν ότι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα εμβληματικά deals και τα success stories της κυβέρνησης θα προχωρήσουν κανονικά βάσει του κεντρικού σχεδιασμού.

Το γεγονός τούτο στην πράξη σημαίνει ότι η πώληση του 20%-30% της Εθνικής τράπεζας δια μέσω placement που θα διενεργήσει το ΤΧΣ, θα προχωρήσει κανονικά αμέσως μόλις ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η Τρ. Πειραιώς με το αντίστοιχο placement να διενεργείται περί τα τέλη του έτους.

Αντιστοίχως με τον ίδιο ρυθμό προωθείται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού, όπου κορυφαία funds του πλανήτη όπως μεταξύ άλλων η Macquarie, η KKR και η CVC σε κοινοπραξίες με Έλληνες επιχειρηματίες και εργολάβους, αναμένεται να δώσουν προσφορά που θα ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ!!!

Την ίδια ώρα στην αγορά οι φήμες δίνουν και παίρνουν σχετικά με 2 big deals που βρίσκονται στη φάση των διερευνητικών επαφών, η υλοποίηση των οποίων εκτιμάται ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα!

Οι τελευταίες και απόλυτα έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για τετελεσμένες περιπτώσεις, που όχι μόνο έχουν ωριμάσει αλλά είναι έτοιμες να «σκάσουν» ακόμη και εν μέσω κρίσης του Ουκρανικού!

Μιλάμε για συμφωνίες- εξαγορές – συγχωνεύσεις που ανατρέπουν τον επιχειρηματικό χάρτη και όχι μόνο…

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που αξίζει να σταθεί κανείς στην παρούσα φάση είναι ότι όλα τα εμβληματικά επενδυτικά σχέδια, παρά το Ουκρανικό ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προχωρήσουν άμεσα δημιουργώντας μια νέα εικόνα για το Χρηματιστήριο και την Οικονομία.


Ο νόμος για το ΤΧΣ και οι «μυστικές» επαφές με Άραβες και Έλληνες εφοπλιστές!

Όπως έγκαιρα η στήλη σας αποκαλύπτει, το μείζον ζήτημα της προώθησης από την κυβέρνηση των success stories στις τράπεζες, δεν ανακόπτεται, ούτε πάει πίσω, αντιθέτως μάλιστα εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό!

Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι έρχεται στη Βουλή ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, αφού προηγουμένως παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στη μέρα, αποτελεί και το καθοριστικό βήμα απεγκλωβισμού από νομικά βαρίδια του παρελθόντος ενώ δίνεται πλέον η δυνατότητα, υπό τα νέα δεδομένα, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Καθίσταται επομένως σαφές πως με την ψήφιση του νόμου εντός του Μαρτίου για το ΤΧΣ, δια του οποίου καθορίζεται το πλαίσιο αποεπένδυσης του από τις τράπεζες, κυρίως για Εθνική, Πειραιώς και Αττικής, όπου τα μετοχικά ποσοστά που κατέχει είναι υψηλά, ανοίγει άμεσα ο δρόμος για το placement του 20%-30% της Εθνικής σε ξένους και Έλληνες επενδυτές!

Ασφαλώς, καθίσταται αντιληπτό ότι το placement της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί μόλις και όταν οι διεθνείς συγκυρίες το επιτρέψουν!

Ωστόσο η αίσθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως το Ουκρανικό ζήτημα έτσι όπως το παρακολουθούμε σήμερα να εξελίσσεται, δεν θα διατηρηθεί επί μακρόν και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποκλιμακωθεί, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Υπό αυτή την έννοια, ήδη έχουν διενεργηθεί αναγνωριστικές επαφές των συντονιστών της Εθνικής τόσο με το PIF, το Sovereign Wealth fund της Σαουδικής Αραβίας, όσο και με ξένα funds αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές που εμπιστεύεται η κυβέρνηση!

Η λογική που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι, μόλις ολοκληρωθεί η κρίση στο Ουκρανικό ζήτημα, οι εξελιξεις γύρω από την Εθνική να επιταχυνθούν τέλη της Άνοιξης, αρχές Καλοκαιριού γιατί το Φθινόπωρο είναι αποτρεπτικό, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Η ΔΕΗ είναι ιδιωτική, όχι κρατική σαν την γαλλική EDF…

Παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή και εύλογο ενδιαφέρον τη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σχημάτισα την εντύπωση ότι «δεν μας τα λένε καλά» σχετικά με την ΔΕΗ ή προφανώς κάτι δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς και δεν έχουν υπάρξει ούτε επιτάξεις, ούτε κατασχέσεις οργανισμών «κοινής ωφέλειας» όπως η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επί παραδείγματι!

Το βέβαιον είναι ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις βασικές διαφορές της ελληνικής ΔΕΗ από την Γαλλική!

Η EDF σε αντίθεση με τη ΔΕΗ ( όπου το Δημόσιο κατέχει ποσοστό μειοψηφίας 34%) είναι κρατική με το γαλλικό δημόσιο να κατέχει το 80% των μετοχών! Άρα το Κράτος μπορεί να κάνει ότι θέλει με την επιχείρηση όπου κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών. Πόσο μάλλον όταν η γαλλική ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα παραγωγής φθηνής πυρηνικής ενέργειας!!! Σε απλά λόγια, δεν υπάρχει τίποτε συγκρίσιμο μεταξύ των δυο εταιρειών παραγωγής ενέργειας οπότε δεν μπορούν αυθαίρετα και παράλογα να μπαίνουν στον ίδιο κουβά, στο ίδιο καλάθι!

Επιπροσθέτως προβλημάτισε την αγορά η φράση του πρωθυπουργού ότι η ΔΕΗ δεν θα μοιράσει κέρδη για το 2021, γιατί τα κέρδη της μοιράστηκαν σε επιδοτήσεις!!!

Καλώς ή κακώς η ΔΕΗ, είναι πλέον ιδιωτική και το ποσοστό του Δημοσίου έχει περιοριστεί στο 34% δια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όπου το Κράτος πούλαγε και οι ιδιώτες, ξένοι και Έλληνες αγόραζαν!

Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική με το ρεύμα ας κρατούσε τη ΔΕΗ κρατική. Δεν υπήρχε λόγος ιδιωτικοποίησης! Ούτε φυσικά του ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο η Macquarie έδωσε το ποσό μαμούθ των 2,1 δις για το 49% των μετοχών!!!

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το ζήτημα της ακρίβειας, της Ενεργειακής κρίσης αλλά και τις παρενέργειες της σύρραξης στο Ουκρανικό! Ωστόσο θεωρώ ότι εάν στην παρούσα κρίσιμη φάση, καταστρατηγηθούν νόμοι και κανόνες της ελεύθερης αγοράς, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα τιναχθεί στον αέρα και η εμπιστοσύνη των ξένων θα χαθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Και στο διά ταύτα, αν η κυβέρνηση θέλει ας επιδοτήσει η ίδια τα τιμολόγια ρεύματος. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίηση της, τις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ και τους ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν είναι ούτε κοινωφελές ίδρυμα, ούτε φιλανθρωπικό σωματείο, αλλά επιχείρηση παραγωγής κερδών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο …