Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται πλέον η διαχείριση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το Μαξίμου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κυβερνώντος Κόμματος είναι πλέον «καζάνι που βράζει»… και κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση με τους βουλευτές που δεν πρόκειται να επανεκλεγούν και οι οποίοι φέρονται πλέον αποφασισμένοι «να απασφαλίζουν» σε κάθε ευκαιρία και να «πυροβολούν» επιλογές του Μαξίμου.

Το «αντάρτικο» των «γαλάζιων» βουλευτών με αφορμή το λουκέτο στα ΕΛΤΑ, είναι εφάμιλλο αυτού στο νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια

Το «αντάρτικο» των «γαλάζιων» βουλευτών με αφορμή το λουκέτο στα ΕΛΤΑ, είναι άνευ προηγουμένου και όπως έλεγαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ , τέτοιες και τόσες αντιδράσεις είχαμε να δούμε από το περιβόητο Νομοσχέδιο για τον γάμο με τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ωστόσο επισημαίνουν πως τώρα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Η εξέγερση των «γαλάζιων» είναι μεν για τα ΕΛΤΑ, αλλά ταυτόχρονα υποκρύπτει και τη γενική δυσαρέσκεια στο γαλάζιο στρατόπεδο για τη συνολική πορεία της κυβέρνησης, μα και τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, που απειλούν να στείλουν το ένα τρίτο της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας σπίτι του.

Για να ξέρετε

Πάντως η ιστορία με τα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, έδειξε ότι δεν υπάρχει συντονισμός στην κυβέρνηση, δεν υπάρχουν αντανακλαστικά, δεν υπάρχει μία κεντρική πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση. Αν και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, υποτίθεται πως έχει έναν ρόλο συντονιστικό, δεν φαίνεται να κατανόησε τι ερχόταν με τις ανακοινώσεις για τα ΕΛΤΑ.

Τα σενάρια του ανασχηματισμού δίνουν και παίρνουν αλλά εξαρτάται από το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων

Στο Μαξίμου εξετάζουν προσεκτικά σενάρια για επίσπευση του ανασχηματισμού, ελπίζοντας ότι ίσως να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να δώσουν μια νέα πνοή στην Κυβέρνηση, που συνεχίζει τη δημοσκοπική κατηφόρα και αδυνατεί να ανακόψει την συνεχή φθορά της. Πάντως για την ώρα αν και σενάρια για επίσπευση του ανασχηματισμού είναι επί τάπητος, ωστόσο στο Μαξίμου θεωρούν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο ανασχηματισμός είναι να λυθεί το θέμα με τις επιδοτήσεις των αγροτών. Με άλλα λόγια πρώτα να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι τα λεφτά που προορίζονται για τους αγρότες ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις και μετά ανασχηματισμός.

Ένας από τους πρώτους στόχους της. Κιμπερλι Γκίλφοϊλ είναι να μετατρέψει το λιμάνι της Καβάλας σε κέντρο αποθήκευσης αμερικανικού LNG

Μια από τις προτεραιότητες της κ. Γκιλφόιλ, της νέας Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι να ασχοληθεί εντατικά με το θέμα των λιμανιών στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι πληροφορίες, ένας από τους πρώτους στόχους της είναι να μετατρέψει το λιμάνι της Καβάλας σε κέντρο αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ και θα διοχετεύεται στη συνέχεια στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως θα περιοριστεί αισθητά, έως και θα σταματήσει η άντληση πετρελαίου από την εταιρεία του Πρίνου. Άλλωστε υπάρχει κεντρική συμφωνία βάσει της οποίας η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να πληρώσει περί τα 750 δις. δολάρια για προμήθεια αμερικανικού LNG, ώστε να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη: