Αναταραχή στις αγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στη μικροοικονομία της Σίλικον Βάλεϊ έχει προκαλέσει η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία ήταν η σοβαρότερη για αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης πριν από σχεδόν 15 χρόνια, με την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers.

Πρόκειται για την πλέον πολύκροτη πτώχευση στον τραπεζικό τομέα, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008.

Το πρόβλημα επηρεάζει σχεδόν τις μισές από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι αφού έλαβαν πρόωρη χρηματοδότηση από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ήταν πελάτες της Silicon Valley Bank.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις startup επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν μισθοδοσία κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα, εάν δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Η έκρηξη ταρακούνησε την νεοφυή επιχειρηματικότητα, που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της οικονομικής επιβράδυνσης το 2022, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των start-up επιχειρήσεων να συρρικνώνεται, οδηγώντας σε μαζικές απολύσεις σε πολλές νέες εταιρείες και περικοπές δαπανών.

Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν 31% το 2022, πέφτοντας στα 238 δις δολάρια.

Η Silicon Valley Bank είχε ως πελάτες περισσότερα από 2.500 κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital firms) και διαχειριζόταν τα χρήματα πολλών στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας.

Η εξέλιξη αφήνει εταιρείες και πλούσιους επιχειρηματίες που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον τεχνολογικό τομέα με την αγωνία για το τι θα συμβεί με τα χρήματά τους.

Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ο ομοσπονδιακός οργανισμός ασφάλισης των καταθέσεων, ανακοίνωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί.

Η τυπική ασφάλιση της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία ιδιοκτησίας λογαριασμού.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες από το κλείσιμο της τράπεζας.

Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή – μέρισμα μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα