Οι μετοχές τεχνολογίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από το άθλιο 2022, αλλά ανταμείβουν τους επενδυτές που αξιολόγησαν ότι το πρόσφατο selloff ήταν πολύ ακραίο.

Ο Nasdaq Composite κέρδισε 2% αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας το έκτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο ράλι για τον τεχνολογικό δείκτη. Είναι η μεγαλύτερη τέτοια άνοδος από τον Ιανουάριο του 2020, πριν η πανδημία του Covid πλήξει τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές σε όλους τους τομείς σημείωσαν μεγάλη άνοδο την Παρασκευή ωθούμενες τόσο από την ισχυρή έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας για τον Μάιο και την έγκριση από τη Γερουσία ενός νομοσχεδίου ανώτατου ορίου χρέους την Πέμπτη το βράδυ, που επέτρεψε στις ΗΠΑ να αποτρέψουν την χρεοκοπία. Τώρα εκκρεμμεί η υπογραφή του νομοσχεδίου απο τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Συνεχής ανοδική δυναμική για τις μετοχές τεχνολογίας

Ενώ τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας υποκινήθηκαν από την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων της Nvidia και ένα κύμα αισιοδοξίας σχετικά με τη ζήτηση για τεχνολογίες που τροφοδοτούν τους φόρτους εργασίας τεχνητής νοημοσύνης, αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξε κανένα αξιοσημείωτο νέο στην ομάδα mega-cap. Αλλά υπήρχε συνεχής ανοδική δυναμική.

Μεταξύ των πιο “ακριβών” εταιρειών του Nasdaq , η Tesla πρωτοστάτησε, με αύξηση 11% για την εβδομάδα. Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 74% για το έτος, αφού έχασαν περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους το 2022.

Tesla και Nvidia στήριξαν την άνοδο του Nasdaq 

Η Tesla και η Nvidia, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 169% φέτος, βοήθησαν στην αύξηση του Nasdaq κατά 27% το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τον S&P 500 και τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones.

Υπενθυμίζεται ότι αφού άγγιξε υψηλά ετών στα τέλη του 2021, ο Nasdaq έπεσε κατακόρυφα 33% πέρυσι, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση του από την οικονομική κρίση, λόγω ανησυχιών γύρω από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Ο δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου 18% από το υψηλό όλων των εποχών.

Η MongoDB, μια developer βάσης δεδομένων που βασίζεται σε cloud, έκανε άλμα 33% για την εβδομάδα. Η εταιρεία ανέφερε την Πέμπτη κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αύξησαν την καθοδήγησή της για το οικονομικό 2024.

Στην κλήση κερδών της MongoDB, ο Διευθύνων Σύμβουλος Dev Ittycheria είπε ότι τα προϊόντα της εταιρείας του βλέπουν αυξημένη χρήση καθώς οι πελάτες αναζητούν αποτελεσματικότητα και μειώνουν το κόστος.

Στον αντίποδα SentinelOne και PagerDuty

Αντίστοιχα οι SentinelOne -πάροχος κυβερνοασφάλειας – και PagerDuty -software developer- βρέθηκαν την άλλη πλευρά της εξίσωσης.

Η SentinelOne σημείωσε βουτιά 35% για την εβδομάδα αφότου η εταιρεία μείωσε τις οδηγίες της και ανακοίνωσε απολύσεις. Ο Οικονομικός Διευθυντής Ντέιβιντ Μπέρνχαρντ δήλωσε στην πρόσκληση οικονομικών αποτελεσμάτων της SentinelOne ότι οι μεγάλοι πελάτες χρησιμοποιούν την τεχνολογία λιγότερο και ότι, λόγω του «τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναμένουμε ότι αυτές οι χαμηλότερες τάσεις χρήσης και κατανάλωσης θα συνεχιστούν».

Η PagerDuty σημείωσε πτώση 14% αυτή την εβδομάδα. Ο πάροχος τεχνολογίας που βοηθά τα τμήματα πληροφορικής να ανταποκρίνονται σε περιστατικά μείωσε τις προβλέψεις του για το έτος «εν αναμονή της συνεχιζόμενης πίεσης» στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο CFO Howard Wilson στην κλήση.

Διαβάστε περισσότερα