Η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Μάιο, με τους μισθούς των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο παρά τους πολλαπλούς αντίθετους ανέμους, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Οι μισθοδοσίες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 339.000 τον μήνα, καλύτερα από τις διαμορφούμενες εκτιμήσεις για 190.000 και σηματοδοτεί τον 29ο συνεχόμενο μήνα θετικής αύξησης των θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% τον Μάιο έναντι της εκτίμησης για 3,5%, παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο. Το ποσοστό ανεργίας ήταν το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022, αν και παραμένει κοντά στο χαμηλότερο από το 1969.

Το μέσο ωριαία έσοδο, βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα, κάτι που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες.

Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,3%, που ήταν 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την εκτίμηση. Η μέση εβδομάδα εργασίας μειώθηκε κατά 0,1 ώρα σε 34,3 ώρες.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones περίπου 200 μονάδες. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεικνύει σκληρότητα εν μέσω χάους – από τον πληθωρισμό έως τις απολύσεις υψηλού προφίλ και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε η Becky Frankiewicz, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Manpower Group. «Με 339.000 θέσεις εργασίας, συνεχίζουμε να ξαναγράφουμε το βιβλίο κανόνων και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να αψηφά τους ιστορικούς ορισμούς».

Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες οδήγησαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον μήνα με καθαρές 64.000 νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση βοήθησε να αυξηθούν οι αριθμοί με την προσθήκη 56.000 θέσεων εργασίας, ενώ η υγειονομική περίθαλψη συνέβαλε 52.000.

Διαβάστε περισσότερα