Ο καθορισμός του οδικού χάρτη για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής – «γαλλογερμανικής» πρότασης για το Κόσοβο αποτελεί στόχο της πολυήμερης περιοδείας σε Πρίστινα και Βελιγράδι, του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Η αποστολή αφορά, επίσης, την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη 18η Μαρτίου στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Μίροσλαβ Λάιτσακ με το Άλμπιν Κούρτι στην Πρίστινα, εκφράσθηκε η ανάγκη να εκκινήσει αμέσως η υλοποίηση του σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου στάθηκε και στην ετοιμότητα να υπογράψει στην Αχρίδα, τη συγκεκριμένη συμφωνία.

We kicked of the last week with the much-awaited High-Level Dialogue meeting in Brussels, where High Representative…

Δημοσιεύτηκε από Miroslav Lajčák στις Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023

Η «κόκκινη γραμμή» του Αλεκσάνταρ Βούτσιτς

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ θα συνεχίσει και σήμερα (10/03) τις συζητήσεις με πολιτικούς παράγοντες στην Πρίστινα, ενώ, από τη Δευτέρα (13/03) θα αρχίσει τις επαφές με την σερβική πολιτική ηγεσία, στο Βελιγράδι. Ο κ. Βούτσιτς κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία που θα ορίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, σε συνέντευξη.

«Οι πολίτες της Σερβίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε μού περνά καν από το μυαλό να υπογράψω κάτι το οποίο θα αποτελεί συνθηκολόγηση της Σερβίας», αποσαφήνισε. Ακόμη, ανέφερε ότι «η Σερβία δε θα δώσει συγκατάθεση για την ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και δεν θα την αποδεχθεί σιωπηλά».

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας δε ζητά από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Πρίστινας, ωστόσο, ορίζει ότι δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμη: