Οι ηγεσίες Σερβίας και Κοσόβου ανταλλάσσουν ξανά κατηγορίες, διαψεύδοντας την είδηση που τις ήθελε να «ομονοούν» κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, «αποδεχόμενες» το –προωθούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση– σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο, αφού αρνήθηκε να υπογράψει το σύμφωνο που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν προχθές (27/02), στις Βρυξέλλες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το «πράσινο φως» που άναψε από τις δύο πλευρές σε μία συμφωνία αρχών, οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα και Πρίστινα – Βελιγράδι αλληλοκατηγορήθηκαν για το αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Χθες το βράδυ (28/02), ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε στη σερβική κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι δε θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και πως δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει το Κόσοβο στην προοπτική ένταξης στα Ηνωμένα Έθνη. «Όσο είμαι Πρόεδρος, δε θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε από την σερβική τηλεόραση.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει άλλα θέματα, αλλά μονάχα εάν η Πρίστινα αποδεχθεί τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων εντός του Κοσσυφοπεδίου, αναγνωρίζοντας –κατά αυτόν τον τρόπο– έναν βαθμό αυτονομίας στους Σέρβους του Κοσόβου. «Είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μάς βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης, διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς», σχολίασε.

Αντιθέτως, για τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, οιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την αναγνώριση υπό τη μία ή την άλλη μορφή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Πριν από την συνάντηση των Βρυξελλών, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε ισχυρισθεί ότι η Σερβία και το Κόσοβο είχαν ήδη δεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η νέα συνάντηση των ηγετών της Σερβίας και του Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματισθεί για τη 18η Μαρτίου, στη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη: