«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να στρατολογήσει Σέρβους με σκοπό να πολεμήσουν με την παραστρατιωτική της οργάνωση, Wagner, στην Ουκρανία», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, επικρίνοντας ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση διαφημίσεων στη σερβική γλώσσα, στις οποίες η οργάνωση καλεί εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.

«Γιατί εσείς από τη Wagner καλείτε οιονδήποτε από τη Σερβία, όταν γνωρίζετε ότι είναι ενάντια στους κανονισμούς μας;», αναρωτήθηκε χθες (16/01) σε έντονο ύφος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Happy TV του Βελιγραδίου.

Σέρβοι εθελοντές μετείχαν στις μάχες στο πλευρό των φιλορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το 2014 και το 2015. Κανένας δε γνωρίζει ακριβείς αριθμούς, αλλά δεκάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πολεμήσουν στην Ουκρανία από το 2014, σύμφωνα με παρατηρητές. Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτών της χώρας σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και κάποιοι, έχουν καταδικασθεί επειδή μετέβησαν στα πεδία των μαχών.

Ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς διέψευσε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η Wagner –της οποίας ηγείται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν– έχει παρουσία στη Σερβία, όπου φιλοκρεμλινικές και υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Σήμερα (17/01), το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε τηλεοπτικά πλάνα με δύο άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, για τους οποίους ανέφερε ότι είναι Σέρβοι εθελοντές σε σεμινάριο εκπαίδευσης στα όπλα σε τμήματα που ελέγχουν οι Ρώσοι, στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Η Σερβία αποτελεί υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο βασικός της εταίρος και επενδυτής, όμως, διατηρεί επίσης εμπορική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, παραδοσιακή της σύμμαχο. Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, προειδοποίησε τους Σέρβους να μην ενταχθούν στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων, στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

«Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα νομικές συνέπειες μόλις καταστεί δυνατό να τους αποδοθούν ευθύνες ενώπιον κρατικών φορέων», επεσήμανε. Αν και το Βελιγράδι έχει επανειλημμένως καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς φορείς, έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα. Η Σερβία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η εταιρεία της λιανικής πώλησης πετρελαίου, NIS, ανήκει στη ρωσική Gazprom.

Διαβάστε ακόμη: