Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσόβου και θέματα περιφερειακής συνεργασίας κυριάρχησαν στη σημερινή (19/12) συνάντηση του Βελιγραδίου, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και βοηθά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται με την παροχή τεχνογνωσίας, ανέφερε ο κ. Δένδιας, ενώ, επεσήμανε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ενωμένη Ευρώπη και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί άλλη αναβολή για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας που θα καταλήξει στην επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας». Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές μέχρι σήμερα, θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την επίσκεψη στην Πρίστινα, αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην ηγεσία του Κοσόβου.

Κατά την συνάντηση του κ. Δένδια με τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με την ανάπτυξη δύο νέων σχημάτων, το πρώτο ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία και το δεύτερο με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Νίκος Δένδιας, Σερβία.

Το ζήτημα της Τουρκίας

«Ο αναθεωρητισμός, με τις νέο–οθωμανικές φιλοδοξίες και τις απειλές πολέμου είναι κάτι που αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα, με το παράλογο αφήγημα της Τουρκίας. Διαμηνύω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και δε θα παραιτηθεί των προσπαθειών για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων», σημείωσε.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την υποστήριξη της Αθήνας σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και το ζήτημα του Κοσόβου, υπογραμμίζοντας ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή αποτελούν προτεραιότητα για τη σερβική πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Δένδιας, μαζί με τον κ. Ντάτσιτς επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην πατρική του οικία, ώστε να τού ευχηθούν για την οικογενειακή του εορτή, τον Άγιο Νικόλαο, που σύμφωνα με το παλαιό, ιουλιανό ημερολόγιο εορτάζεται σήμερα (19/12).

Διαβάστε ακόμη: