Σήμερα (12/12), το Κρεμλίνο απηύθυνε έκκληση για διευθέτηση των εντάσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα με «διπλωματικά μέσα», μετά τις επιθέσεις που είχαν στόχο την αστυνομία, ενώ, παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση» των δικαιωμάτων των Σέρβων.

«Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης, ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα. Όλα τα δικαιώματα των Σέρβων πρέπει να είναι εγγυημένα», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ένταση αυξήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο, αφού άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς και εκτόξευσαν βομβίδα κρότου λάμψης εναντίον των δυνάμεων της τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής Eulex. Σέρβοι διαδηλωτές ύψωσαν, επίσης, οδοφράγματα που «παραλύουν» την κυκλοφορία σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού.

Η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες έπειτα από αυτή την τελευταία σειρά επεισοδίων, τα οποία ώθησαν το Κόσοβο να αναβάλλει για τις 23/04 τις τοπικές εκλογές στις κοινότητες με σερβική πλειοψηφία, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τη 18η Δεκεμβρίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στον διάλογο μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Η Πρόεδρος του Κοσόβου έχει αναφέρει ότι η βοήθεια του Τούρκου ομολόγου της, θα ήταν ευπρόσδεκτη. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, σύμφωνα με τον σύμβουλό του για τα ζητήματα των ΒαλκανίωνΣάμπρι Ντεμίρι, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Klan Kosova. Ο κ. Ντεμίρι επεσήμανε το ενδιαφέρον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο».

«Ήδη, έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΣερβίαςΑλεξάνταρ Βούτσιτς, για την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε. Για την ώρα, αναμένουμε τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν και στη συνέχεια, θα επέμβουμε ως μεσολαβητές για να βοηθήσουμε στην επίτευξη συμφωνίας», τόνισε αρχικά.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «σύντομα θα υπάρξει συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, όπου θα καθορισθεί ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας, στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Την 9η Οκτωβρίου, η Πρόεδρος του ΚοσόβουΒιόσα Οσμάνι, είχε υποστηρίξει ότι «η μεσολάβηση του κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη», μιλώντας στο TRT. «Πιστεύω ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε ο Βούτσιτς να πεισθεί πως ο μόνος τρόπος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: