Η ηγεσία του Κοσόβου ζήτησε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταθέτοντας σήμερα (14/12) επίσημο αίτημα. Για αυτόν τον λόγο, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στην Πρίστινα, όπου υπεγράφη το έγγραφο από την Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, τον Πρόεδρο της Βουλής, Γκλάουκ Κονιούφτσα και τον Πρωθυπουργό, Άλμπιν Κούρτι.

Η Πρόεδρος του κράτους χαρακτήρισε τη στιγμή της υπογραφής ως «ιστορική», μιλώντας για ένα αποφασιστικό βήμα «προς την υλοποίηση του συλλογικού μας ονείρου». Αύριο (15/12), η επίσημη αίτηση της ένταξης αναμένεται να επιδοθεί από το Κόσοβο, στην Ένωση.

Σερβία – Κόσοβο: Το Κρεμλίνο απευθύνει έκκληση για διάλογο

«H κατάσταση πρέπει να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Στις 12/12, το Κρεμλίνο απηύθυνε έκκληση για διευθέτηση των εντάσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα με «διπλωματικά μέσα», μετά τις επιθέσεις που είχαν στόχο την αστυνομία, ενώ, παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση» των δικαιωμάτων των Σέρβων.

«Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης, ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα. Όλα τα δικαιώματα των Σέρβων πρέπει να είναι εγγυημένα», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Η ένταση αυξήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο, αφού άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς και εκτόξευσαν βομβίδα κρότου λάμψης εναντίον των δυνάμεων της τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής Eulex.

Σέρβοι διαδηλωτές ύψωσαν, επίσης, οδοφράγματα που «παραλύουν» την κυκλοφορία σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού.

Η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες έπειτα από αυτή την τελευταία σειρά επεισοδίων, τα οποία ώθησαν το Κόσοβο να αναβάλλει για τις 23/04 τις τοπικές εκλογές στις κοινότητες με σερβική πλειοψηφία, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τη 18η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: