«Η Ισπανία δεν αλλάζει στάση στο ζήτημα του Κοσόβου και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα», συνοψίζεται στην απάντηση της Μαδρίτης, σε ερώτημα του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων, Tanjug.

«Η Ισπανία παραμένει σταθερή στην θέση της, να μην αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία στην οποία προχώρησε η Πρίστινα, το 2008. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του εδάφους του Κοσόβου μέσω διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα», τόνισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία όταν αναφέρει το όνομα του Κοσόβου, πάντοτε χρησιμοποιεί αστερίσκο, υποδηλώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι «αυτός ο χαρακτηρισμός δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του κράτους της ιβηρικής χερσονήσου υπογράμμισε, επίσης, ότι χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη την 27η Φεβρουαρίου με την αποδοχή του ευρωπαϊκού σχεδίου από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ωστόσο, σημείωσε πως θα πρέπει να συμβούν πολλά ακόμη, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ενέκριναν –από τις Βρυξέλλες– την υλοποίηση ευρωπαϊκού σχεδίου εξομάλυνσης των δεσμών Βελιγραδίου – Πρίστινας, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί τη 18η Μαρτίου, στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμη: