Η διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αποκτά νέα δυναμική. Μεθαύριο (20/01), εκκινεί νέος γύρος συνομιλιών σε Βελιγράδι και Πρίστινα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ένωσης, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Γκαβριέλ Εσκομπάρ, και άλλοι διπλωματικοί σύμβουλοι, του Προέδρου της Γαλλίας, του Καγκελάριου της Γερμανίας και της Πρωθυπουργού της Ιταλίας, θα επισκεφθούν από κοινού το Κόσοβο και τη Σερβία.

Πρόκειται για την ισχυρότερη διπλωματική ομάδα που λαμβάνει μέρος στις προσπάθειες για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Για τον σερβικό Τύπο, η σύνθεση της αντιπροσωπείας αλλά και το ενιαίο μέτωπο Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στο διάλογο για το Κόσοβο, αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας για να επιτευχθεί συμφωνία, εντός του 2023.

Τους τελευταίους δύο μήνες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η αποκαλούμενη γαλλογερμανική πρόταση, η οποία προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου δίχως να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες και διαρροές που είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Διαβάστε ακόμη: