Σήμερα (28/12), το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, ωστόσο, αρνήθηκε την κατηγορία της Πρίστινας ότι η Ρωσία τροφοδοτεί εντάσεις, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό ως «απόπειρα να “σπείρει” χάος στα Βαλκάνια»

Χθες (27/12), οι Σέρβοι στη Μιτρόβιτσα του βόρειου Κοσόβου ύψωσαν νέα οδοφράγματα, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Σερβίας ότι έθεσε τον στρατό σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας, έπειτα από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «αποτελεί λανθασμένη πρακτική να αναζητείται μία καταστροφική ρωσική επιρροή» καθώς η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα, ερωτηθείς αναφορικά με την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου, Ξελάλ Σβέκλα, ο οποίος υποστήριξε ότι το Βελιγράδι –υπό την επιρροή της Ρωσίας– αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει την Πρίστινα, υποστηρίζοντας τους Σέρβους του Κοσόβου.

«Φυσικά και η Σερβία προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και αντιδρά με σκληρότητα, όταν τούτα τα δικαιώματα παραβιάζονται. Διατηρώντας εξαιρετικά στενούς συμμαχικούς, ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά και πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων. Βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που πραγματοποιούνται», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Διαβάστε ακόμη: