Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο για πάνω από ένα χρόνο κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου – κυμαίνοντας κοντά στο λειτουργικό ελάχιστο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού  West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή κίνηση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό στο επίπεδο των 22 εκατ. βαρελιών, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο ο διευθύνων σύμβουλος της TD Securities. Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «δύσκολο» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε ο σύμβουλος στο CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να παραμένουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους, με ανοδικό κίνδυνο εάν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ συνεχίσει να διατηρεί περιορισμένες τις προμήθειες.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου εξετάζουν ένα «αρκετά ισχυρό έλλειμμα» πέρα από ένα ήδη σημαντικό έλλειμμα αυτό το τρίμηνο, είπε ο Malek, επικαλούμενος τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που εφαρμόστηκαν από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Τον Σεπτέμβριο, η Σαουδική Αραβία βασίλισσα του OPEC+ παρέτεινε την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Η απόφαση φέρνει την παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει δεσμευτεί να παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική τράπεζα UBS προβλέπει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται μεταξύ 90 και 100 δολαρίων το βαρέλι τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια το βαρέλι.

Οι προβλέψεις για 100 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου κυριαρχούν στον ορίζοντα τις τελευταίες ημέρες.

Η Goldman Sachs αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψή της για το Brent για 12 μήνες από 93 δολάρια το βαρέλι σε 100 δολάρια, λόγω των «μετριοπαθέστερων μειώσεων αποθεμάτων», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμα με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: