Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια τέταρτη συνεχή συνεδρίαση κερδών, καθώς η αδύναμη παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ ενέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά από τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη  Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Παγκόσμια τιμή αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσαν άνοδο $1,24 ή 1,31%, στα $95,67 το βαρέλι. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο $1,92 ή 2,1%, στα $93,40.

Οι τιμές καταγράφουν άνοδο για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, με τους δύο δείκτες αναφοράς να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι.

«Αυτό το ράλι των τιμών του αργού προφανώς δεν θέλει να σταματήσει», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Edward Moya. «Η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα είναι πιεσμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα».

Τροφοδοτώντας αυτές τις ανησυχίες, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής βρίσκεται σε τροχιά να μειωθεί στα 9,393 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2023, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ως μέρος της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+, επέκτειναν αυτόν τον μήνα τις συνδυασμένες περικοπές της προσφοράς κατά 1,3 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους.

Ορισμένοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η άνοδος της τιμής του αργού μπορεί να κορυφώνεται.

«Η άνοδος του πετρελαίου σε υπεραγορασμένα (overbought) εδάφη αφήνει την αγορά ευάλωτη σε μια διόρθωση», έγραψαν αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, επισημαίνοντας την αστάθεια μετά τις ομιλίες τη Δευτέρα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Saudi Aramco Amin Nasser και τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco μείωσε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας για την παγκόσμια ζήτηση στα 110 εκατομμύρια bpd έως το 2030, από την προηγούμενη εκτίμηση των 125 εκατομμυρίων bpd.

Εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Διαβάστε ακόμη: