Με τα σύννεφα της αβεβαιότητας και των ανοικτών ερωτημάτων για το μέλλον να «πολιορκούν» τις αγορές, τους επενδυτές να βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή κατεύθυνσης, τα νέα από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής να αλλάζουν από ώρα σε ώρα χωρίς να υπάρχει προς το παρόν «παράθυρο» διεξόδου, και τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις να θολώνουν από ανησυχητικές ενδείξεις, το πάζλ αυτής της εβδομάδας μοιάζει περισσότερο σύνθετο από ότι λίγες μέρες πριν.

Την διαπίστωση αυτή φαίνεται να αποδέχονται και τα χρηματιστήρια τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές στις ξένες αγορές τηρούν στάση αναμονής και αξιοποιούν τις ανοδικές τάσεις όχι για νέες αγορές αλλά στην κατεύθυνση των ρευστοποιήσεων, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι καταιγιστικές θετικές ειδήσεις δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη στον βαθμό που θα ανέμεναν οι πρωταγωνιστές τους.

Τα πράγματα δεν είναι απλά, ούτε οι εξελίξεις ευθύγραμμες.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες το θερμό «μέτωπο» της Μέσης Ανατολής, ούτε αν η «ανοιχτή πληγή» θα κλείσει ή θα εξακολουθεί να τροφοδοτεί με αβεβαιότητες την υφήλιο και πολύ περισσότερο την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Για την Ελλάδα, άλλωστε, υπάρχει μια σημαντική ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Γεωπολιτικά επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το Μεσανατολικό σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, πέραν των σημαντικών συνεπειών που απειλούν μια οικονομία αρκετά εύθραυστη και σημαντικά ετεροκαθοριζόμενη.

Ως εκ τούτου, απορίας άξιο είναι ότι η συζήτηση στη χώρα –αν κρίνει κανείς τουλάχιστον από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών– αναλώνεται σε τέτοιον βαθμό από τα συμβαίνοντα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προφανώς και αποτελεί στοιχείο προβληματισμού το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίπαλον δέος στην κυβερνητική κυριαρχία και πως η περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει στο κόμμα να εκπέμψει αντιπρόταση. Αλλά κάνουν λάθος όσοι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να μηρυκάζουν το επιχείρημα ότι για αυτόν τον λόγο η Ν.Δ. εξακολουθεί να κυριαρχεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Όλοι αυτοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι αντιπολίτευση ασκούν τα προβλήματα, η ακρίβεια, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τα προβληματικά νοσοκομεία, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, οι ελλείψεις στην παιδεία.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ αποπλήρωσαν οι μικρομεσαίοι, για να γλυτώσουν τόκους

Κάτι τρέχει με τα έσοδα

Στην οικονομία η εικόνα διαφέρει από αυτήν που περιγράφεται.

Ήδη το «καμπανάκι» για τα δημοσιονομικά περιθώρια παροχής νέων παροχών και μέτρων στήριξης (πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί) σήμανε τον Σεπτέμβριο.

Τα κρατικά έσοδα «σκόνταψαν» τον συγκεκριμένο μήνα αφού, παρά την υψηλή τουριστική κίνηση, στα κρατικά ταμεία δεν μπήκαν παραπάνω από 5,646 δισ. ευρώ (συνολικά κρατικά έσοδα), μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 250 εκατ. ευρώ, ή 4,42%.

Ειδικά οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 5,078 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 255 εκατ. ευρώ, ή 4,8% έναντι του στόχου.

Η απώλεια αυτή πρέπει να αναπληρωθεί στους επόμενους 5 μήνες ως τον Φεβρουάριο.

Αντιθέτως, σε όλους τους έμμεσους φόρους που εισπράττονται κάθε μήνα και επιβάλλονται σε προϊόντα και υπηρεσίες παρατηρείται υστέρηση –οριακή μεν σε κάποιες περιπτώσεις– αλλά όχι υπέρβαση εισπράξεων πάντως, όπως όλους τους προηγούμενους μήνες.

Και το ενδεχόμενο να «χάνει» κάθε μήνα που απομένει έστω και λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μπορεί να οδηγήσει ως τον Δεκέμβριο σε απώλεια αντί για εξεύρεση από την κυβέρνηση ενός σεβαστού ποσού που να επαρκεί για να ανακοινώσει κάποια “αξιοπρεπή” νέα μέτρα στήριξης (όπως π.χ. θα μπορούσε να ήταν ένα επίδομα σε ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους, νέο market pass, επιδότηση καυσίμων κ.λ.π.).

UniCredit: Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στο μάνατζμεντ της Alpha και το τραπεζικό σύστημα - Η κίνηση των Ιταλών σε συνδυασμό με την ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας αλλάζουν τα δεδομένα σε Χρηματιστήριο και οικονομία και ανοίγουν το δρόμο για θετική έκβαση στις αποκρατικοποιήσεις Εθνικής και Τρ. Πειραιώς!

Η συμφωνία Alpha Bank με την UniCredit

Η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει πολλά για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αφού θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των τραπεζών για το εννεάμηνο. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα Πειραιώς και Alpha Bank, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου τα μεγέθη της Eurobank, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ημερομηνία για την Εθνική Τράπεζα ενόψει και των διαδικασιών του ΤΧΣ για τη διάθεση του 20% των μετοχών της.

Για το θέμα της αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα υπάρχει σύγχυση, αφού κυβέρνηση και Ταμείο δεν έχουν γνωστοποιήσει τις νεότερες θέσεις τους μετά την πρόταση της ιταλικής UniCredit για την Alpha Bank, που όπως αναφέρεται από πολλές κατευθύνσεις αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική τράπεζα και τη διοίκησή της όσο και προς την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το στοιχείο στάθηκε με την πρόσφατη τοποθέτησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, «Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερεις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τράπεζες: Οι προειδοποιήσεις Ένρια για τα μερίσματα, και τα νέα προβληματικά δάνεια

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα εννεάμηνα των τραπεζών

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των τραπεζών η Euroxx αναμένει ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο, με περαιτέρω άνοδο των εσόδων από τόκους, μείωση των δαπανών, περιορισμένο αριθμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και χαμηλό κόστος κινδύνου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Εuroxx διατηρεί τη θετική άποψη (bullish) για τις τράπεζες δίνοντας σύσταση «overweight» και νέες τιμές – στόχους:

  • Alpha Bank στα 2,3 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 43% και αποτίμηση 4,6 φορές σε δείκτη Ρ/Ε το 2024.
  • Eurobank στα 8,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 45% και αποτίμηση 5,1 φορές σε δείκτη Ρ/Ε το 2024,
  • Εθνική Τράπεζα στα 2,1 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50% και αποτίμηση 5,1 φορές σε δείκτη Ρ/Ε το 2024,
  • Τράπεζα Πειραιώς, με περιθώριο ανόδου 58% και αποτίμηση 4,1 φορές σε δείκτη Ρ/Ε το 2024.

Κατά μέσο όρο οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη αποτίμησης P/E 5,1 φορές για το 2023, έχοντας discount της τάξης του 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Ε.Ε. (SX7E με δείκτη P/E περίπου 6 φορές για το 2023).

Όσον αφορά στο γ΄ τρίμηνο του 2023, η χρηματιστηριακή προβλέπει:

  • Alpha Bank καθαρά κέρδη 184 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους 460 εκατ. ευρώ.
  • Eurobank καθαρά 278 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους 555 εκατ. ευρώ.
  • Εθνική Τράπεζα καθαρά 259 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους 570 εκατ. ευρώ.
  • Τράπεζα Πειραιώς καθαρά 238 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους 504 εκατ. ευρώ.

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου αφορούν στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μ.β. και στην αργή μετάβαση στις προθεσμιακές καταθέσεις, με τις καταθέσεις όψεως τον Αύγουστο να έχουν μερίδιο 74,3% έναντι 74,9% τον Ιούνιο (στοιχεία ΤτΕ).

Αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε πρόσθετη ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά +3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο.

Αρνητικό στοιχείο των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου θα είναι η αδύναμη ανάπτυξη των δανείων.

Διαβάστε ακόμη: