Ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε εκ νέου έκκληση το μεσημέρι του Σαββάτου στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής ενόψει «επικείμενης επιχείρησης».

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε σχετικά πως «για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια. Η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».

Ο εκπρόσωπος των IDF πρόσθεσε ότι η Χαμάς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία.

«Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».

Ακόμη προειδοποιήσε πως «το παράθυρο για να δράσετε κλείνει, μετακινηθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια. Αυτό δεν είναι ένα απλό προληπτικό μέτρο, είναι μια επείγουσα έκκληση για την ασφάλεια των πολιτών στη Γάζα».

Ενώ πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την οδύνη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου
Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλαιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Διαβάστε ακόμη: