Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% στις 10:30 π.μ. BST, με τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας να χάνουν ορισμένα από τα ισχυρά κέρδη της Πέμπτης και να υποχωρούν κατά 0,9% και 1,4%, αντίστοιχα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή διατήρησε αμετάβλητο το αρνητικό επιτόκιό της, αλλά ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο εύρος-στόχο της για τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων – μια κίνηση που θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως σήμα για μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής. αν και πόσο σημαντικά είναι ασαφές.

Η αυστηρή πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της Ιαπωνίας θα επιτρέπει πλέον κινήσεις της τάξης του συν και πλην 0,5% χωρίς «άκαμπτα όρια», δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα προσφέρθηκε επίσης να αγοράζει 10ετή ομόλογα με 1% κάθε εργάσιμη ημέρα μέσω πράξεων σταθερού επιτοκίου, επεκτείνοντας ουσιαστικά την ανοχή της κατά άλλες 50 μονάδες βάσης.

Η απροσδόκητη κίνηση τάραξε τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να υποχωρεί πάνω από 2%. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αγορές είναι ευαίσθητες στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία, λόγω της μακροχρόνιας κατάστασής της ως του μεγαλύτερου εθνικού πιστωτή στον κόσμο.

Ο Stoxx 600 σκαρφάλωσε 1,4% την Πέμπτη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μια αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Εγκλωβισμένη στη ζώνη του λυκόφωτος η Γερμανική οικονομία

Η οικονομία της Γερμανίας απέτυχε να παρουσιάσει ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η χώρα θα είχε αύξηση 0,1% στο ΑΕΠ.

Ετησίως, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά προσαρμοσμένο 0,2% σε ετήσια βάση.

«Η εκτίμηση για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο και φαίνεται να έχει κολλήσει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης», δήλωσε ο Global Head of Macro της ING Carsten Brzeski σε σημείωμα μετά την ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα