Η ρωσική κυβέρνηση χαλαρώνει την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ. Η Μόσχα επέτρεψε την επιστροφή στις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή απαγόρευσης που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές.

Οι αποστολές μπορούν να συνεχιστούν υπό την προϋπόθεση ότι το καύσιμο θα παραδίδεται στα λιμάνια της χώρας μέσω αγωγού, σύμφωνα με δήλωση στο λογαριασμό Telegram της κυβέρνησης.

Η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης από τη Ρωσία επιβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου. Οδήγησε σε αλματώδη αύξηση των τιμών του ντίζελ στην Ευρώπη, καθώς η χώρα είναι ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας καυσίμων τύπου ντίζελ.

Οι λεγόμενοι γκρίζοι εξαγωγείς, ή οι εταιρείες που δεν παράγουν το δικό τους ντίζελ, αλλά αποστέλλουν ποσότητες που αγοράζονται στην εγχώρια αγορά, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν έναν απαγορευτικά υψηλό εξαγωγικό δασμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση αποκαθιστά επίσης πλήρως τις επιδοτήσεις της προς τα διυλιστήρια, ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης καυσίμων και τα διυλιστήρια να λαμβάνουν αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ των τιμών των καυσίμων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναφέρεται.

Η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης θα παραμείνει προς το παρόν σε ισχύ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ, που είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, έφθασαν σχεδόν τους 35 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές βενζίνης έφθασαν τους 4,8 εκατομμύρια τόνους.

Διαβάστε ακόμη: