Από την αρχή του μήνα και παρόλο που τον Αύγουστο η θερινή ραστώνη είναι στο φόρτε της, οι καταναλωτές ρεύματος άρχισαν να αλλάζουν τους παρόχους τους σαν τα πουκάμισα για να βρουν φτηνότερη χρέωση.

Η κατάργηση κάθε είδους περιορισμών στην αλλαγή προμηθευτή ρεύματος και η υποχρεωτική δημοσιοποίηση από τους παρόχους έως τις 20 κάθε μήνα των χρεώσεων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα, φέρνουν τα πάνω-κάτω στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, το deal που ανακοινώθηκε με την εξαγορά της Watt+Volt από την Mytilineos, φαίνεται πως θα είναι μόνο η αρχή των ανακατατάξεων στην αγορά ενέργειας στο ξεκίνημα ενός αμφίβολου φθινόπωρου και ενός δύσκολου χειμώνα.

Διεργασίες για αντίστοιχες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, είναι σε εξέλιξη ανελλιπώς τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα όμως έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης δεδομένου ότι τα πράγματα έχουν στενέψει από άποψη ρευστότητας, ενώ ο ερχόμενος χειμώνας εμφανίζεται ως μια πολύ δύσκολη άσκηση επιβίωσης για τις εταιρείες.

«Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, ούτε φυσικά και τους αναγνώστες σου, αλλά, με τις μέρες των καλοκαιρινών διακοπών να τελειώνουν για τους περισσότερους από μας, και με την κανονικότητα να επανέρχεται σταδιακά, ίσως τα λόγια του προέδρου Μακρόν να είναι μια ισχυρή προειδοποίηση για το τι περιμένει τους Ευρωπαίους και κατ΄επέκταση τους Έλληνες πολίτες το χειμώνα αυτό: ‘Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή’ είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο πρώτο μεταθερινό υπουργικό συμβούλιο κάνοντας λόγο για ‘το τέλος της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της ανεμελιάς’ οπότε καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας» μου λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που κατέχει νευραλγικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση.

Πόσοι άλλαξαν πάροχο τον Αύγουστο

Ηδη από την 1η Αυγούστου ως σήμερα, άλλαξαν πάροχο περίπου 40.000 καταναλωτές και ο μήνας δεν έχει τελειώσει. Οι αλλαγές προμηθευτή σημειώνουν αύξηση κατά 24%, παρόλο που ο Αύγουστος αποτελεί παραδοσιακά τον πλέον απίθανο μήνα που θα αποφασίσει ένας καταναλωτής να αλλάξει πάροχο.

«Η αύξηση 24% αποτελεί αναμφίβολα μία ένδειξη ενίσχυσης της κινητικότητας στη λιανική ρεύματος από την παρέμβαση του ΥΠΕΝ. Όμως είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα. Για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα θα πρέπει να τελειώσει και ο Σεπτέμβριος όταν πλέον στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι καταναλωτές θα έχουν επιστρέψει για τα καλά στην σκληρή καθημερινότητα μετά τις θερινές διακοπές» μας λέει επικεφαλής μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας ρεύματος.

Αναλυτής της ΡΑΕ προσθέτει: «εκτιμώ πως μέχρι τον Νοέμβριο δεν αναμένεται να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στα νούμερα των μετακινήσεων τα οποία έχουν περίπου παγιωθεί στις 50.000-60.000 σε μηνιαία βάση. Ο βασικός λόγος είναι η διστακτικότητα και η σύγχυση που θα δημιουργήσουν για ένα εύλογο διάστημα στους καταναλωτές οι αυξομειώσεις των χρεώσεων των προμηθευτών, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στις αυξομειώσεις των χονδρεμπορικών τιμών».

Όταν μάλιστα η ΔΕΗ, η εταιρία με τη μικρότερη χρέωση τον Αύγουστο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη τιμή, είναι φυσικό μία μεγάλη μερίδα των καταναλωτών να προτιμήσει να έχει στη διάθεσή της τα δεδομένα ενός τριμήνου το λιγότερο, ώστε να εξακριβώσει ποιοι προμηθευτές είναι φθηνότεροι και ποιοι ακριβότεροι με το νέο μοντέλο.

Εξάλλου, παρόλο που το καινούριο μοντέλο δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε καταναλωτή να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα προμηθευτή, εκτιμάται πως σχετικά λίγα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία. Μόνο οι μπαταχτσήδες θα το έκαναν αυτό.

Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μας λέει πως «ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει ως συνέπεια να έχουν εκτοξευθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο οι χρεώσεις των προμηθευτών. Κατά συνέπεια, σε όσο υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές που ανακοινώνουν οι προμηθευτές τόσο πιο δύσκολο είναι για έναν καταναλωτή οι διαφορές των προσφορών των εταιρειών να αποτελέσουν κίνητρο για να αλλάξει πάροχο».

Αλλά και πολιτικό στέλεχος του ΥΠΕΝ εκτιμά ότι «αν δεν υπάρξει μία σχετική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών, δεν θα υπάρξει και σημαντική μεταβολή των υφιστάμενων μεριδίων των προμηθευτών».

Επίσης παράγοντες της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει ανοίξει το φάκελο των παρόχων ρεύματος και τον μελετά, επισημαίνουν ότι, «ακόμη κι αν ένας καταναλωτές επιλέξει να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα προμηθευτή, κατά τις αλλαγές παρόχου δεν θα ανακύψουν προβλήματα στις τιμολογήσεις των καταναλώσεων από την παλιά και τη νέα εταιρεία».

Αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί με τη σύναψη σύμβασης με καινούριο πάροχο, ο νέος προμηθευτής χορηγεί ο ίδιος στον ΔΕΔΔΗΕ την ένδειξη του μετρητή του νέου πελάτη του.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο ακήρυχτος πόλεμος της Ενέργειας και ο ρόλος της Ελλάδας

Μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά ρεύματος

Έρχονται και άλλες εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά και λουκέτα στην αγορά ενέργειας και αυτό το προβλέπουν όλοι λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης αυξάνουν ραγδαία όσο αυξάνουν οι τιμές του ρεύματος, καθώς οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς για το ρεύμα που αγοράζουν κάθε μέρα στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Επιπλέον, οι προμηθευτές έχουν να αντιμετωπίσουν:

-Τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους, για διάστημα πάνω από μήνα, των επιδοτήσεων που ανακοινώνει η κυβέρνηση.
-Την εκτόξευση των απλήρωτων λογαριασμών και των διακανονισμών λόγω αδυναμίας των καταναλωτών.
-Τις απώλειες από αποχωρήσεις πελατών που αξιοποιούν τη δυνατότητα «ενεργειακού τουρισμού» που τους δίνει το σύστημα.
-Την υποχρέωση να πληρώνουν, χωρίς μάλιστα τις «ευκολίες» που είχαν υιοθετηθεί στο τέλος του 2021, τις οφειλές τους προς τους διαχειριστές, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους ή όχι.

«Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες για νέες γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά και τις δυνατότητες των μετόχων μας να αιμοδοτούν τα ταμεία των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα ρευστότητας μάλιστα δεν αφορά πλέον μόνον τις αμιγώς εμπορικές εταιρείες, αλλά, για πρώτη φορά, και τις καθετοποιημένες ηλεκτρικές επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά την υιοθέτηση πλαφόν στις αμοιβές που λαμβάνουν για την παραγωγή τους, δεν έχουν τα περιθώρια να χρηματοδοτούν τις ανάγκες της προμήθειας από τις αυξημένες εισπράξεις στο χρηματιστήριο ενέργειας για το ρεύμα που παράγουν» μας λέει οικονομικός διευθυντής πολύ μεγάλου ενεργειακού Ομίλου της χώρας και προσθέτει: «Το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων προμήθειας είναι το …cash, το ρευστό δηλαδή, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εν μέσω της τεράστιας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι δυσκολίες στον τομέα της ρευστότητας θεωρούνται ως ο βασικός κινητήριος μοχλός για τη διαφαινόμενη τάση επιχειρηματικής συγκέντρωσης στον κλάδο».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θαν. Δαγούμας με πρόσφατη επιστολή προς το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών, καθώς «ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν Συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις «Energa – Hellas Power») συνθηκών ολιγοπωλίου ή μονοπωλίου».

Πλέον και για πρώτη φορά έχουμε κοινή παρέμβαση των δύο βασικών συνδικαλιστικών συνδέσμων του κλάδου: ο επίσημος φορέας των καθετοποιημένων «παικτών» (ΕΣΑΗ) και ο φορέας των προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ), εξέδωσαν πρόσφατα κοινή ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και της δυσκολίας των πελατών τους να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς ρεύματος: «Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά αναφερόμενοι στο θέμα των επιπτώσεων από την ανεμπόδιστη μετακίνηση των πελατών τους από πάροχο σε πάροχο.

Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές προμηθευτή από τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας το νομοθετικό κενό και την ολιγωρία προσαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου στα δεδομένα της απόφασης του ΣτΕ το 2021.

Ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την κοινή απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολών ζητώντας κάθε μήνα το 75% των επιδοτήσεων που πρόκειται να χορηγούν για λογαριασμό του ΤΕΜ στους πελάτες τους, ενώ καλούν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ελαστικό θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις με τη χορήγηση στις εταιρείες ενέργειας κρατικές εγγυήσεις για τις συναλλαγές τους με το χρηματιστήριο ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος ζητούν από τα υπουργεία την καθιέρωση αντίστοιχου με την περίοδο του κορωνοϊού πλαισίου διακανονισμών της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές.

Τι από όλα αυτά θα γίνει; Δεν γνωρίζει κανείς, αλλά τα περιθώρια παροχών είναι πλέον πολύ στενά.

Διαβάστε ακόμη: