Στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και στα …φέσια το έριξαν οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο!

«Ο πρώτος μήνας του 2022 έκλεισε με αύξηση 37% στο πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ από την έναρξη διάθεσης του καυσίμου γύρω στα μέσα Οκτωβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι πωλήσεις μας ήταν υψηλότερες κατά 55%» μας λέει στέλεχος του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών που –προς το παρόν- τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε να είναι πολύ χαμηλότερο σε τιμή από το φυσικό αέριο που έχει …εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα!.

Εκεί πάνω όμως στη …στρατόσφαιρα της αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου, οι εταιρίες πώλησης (πακέτο πωλούν πλέον τα δύο προϊόντα) άρχισαν τα κλάματα αφού οι διακανονισμοί των πελατών τους διπλασιάστηκαν και οι ίδιοι δεν τολμούν να πάνε κόντρα, λόγω του ανταγωνισμού.

«Οσοι περιορισμοί …μεταγραφών να υπάρχουν στους καταναλωτές, δημιουργείται πλέον μια μάζα νοικοκυριών που περιφέρονται από εταιρία σε εταιρία ψάχνοντας τον φθηνότερο. Γράψε επίσης ότι στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα έχουμε καινούργια καταιγίδα ανείσπρακτων οφειλών, η κατάσταση είναι δραματική».

Στον αντίποδα οι …πετρελαιάδες μιλούν για «μεγάλη άνοδο της αγοράς παρά το γεγονός πως το 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 17%, αν και το 2021 ήταν …μυστήρια χρονιά αφού η περίοδος Ιανουαρίου – Απριλίου είχε μείωση 26%, οπότε η σύγκριση είναι σχετική».

Συνολικά το 2021 πωλήθηκαν περίπου 1.030.000 μετρικοί τόνοι πετρελαίου θέρμανσης έναντι 1.250.000 μετρικών τόνων το 2020, ενώ επίσης το 2020 η περίοδος διάθεσης του καυσίμου είχε παραταθεί και τον Μάιο με τη ζήτηση να κινείται υψηλά.

«Η αύξηση των πωλήσεων την περίοδο Οκτωβρίου 2021– Ιανουαρίου 2022, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, όλοι ψάχνουν την πιο φθηνή λύση, είναι απλή η εξήγηση» λένε από το Σύνδεσμο.

Σε ότι αφορά σε ρεύμα-φυσικό αέριο και τα χοντρά φέσια από νοικοκυριά, στελέχη των εταιριών-παρόχων μας λένε πως «αυτά εξοφλούν ένα μέρος του λογαριασμού δηλαδή στα 100 ευρώ, πληρώνουν 50 ή 60 και αφήνουν απλήρωτο το άλλο, αλλά κάνουν το ίδιο και τον επόμενο μήνα, οπότε αυξάνονται τα φέσια συνεχώς μέχρι τον επόμενο λογαριασμό».

Φαίνεται όμως πως υπάρχει θέμα και με επιχειρήσεις κυρίως εμπορικά και μίνι μάρκετ, «που επίσης εξοφλούν μέρος του λογαριασμού, αλλά εδώ επειδή οι καταναλώσεις είναι πολύ υψηλότερες από τα νοικοκυριά, αυξάνουν ταχύτατα τα απλήρωτα ποσά, άρα και το πρόβλημα ρευστότητας των παρόχων».

Από τη ΡΑΕ που μιλήσαμε δεν είναι αισιόδοξοι: «δυστυχώς έρχεται νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών. Πόσο θα αντέξει η αγορά παραμένει άγνωστο, αλλά πρέπει να προλάβουμε το κραχ, δηλαδή τη στάση πληρωμών. Αρχές Μαρτίου θα έχουμε εικόνα, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη».

Στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ παλαιό και έμπειρο μας λέει πως υπάρχουν οικογένειες που πήραν εκκαθαριστικό για ρεύμα 380 ευρώ έναντι 125 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, δηλαδή μιλάμε για τριπλασιασμό του ποσού, για να αφήσουμε κατά μέρος ενεργειοβόρες μικρές επιχειρήσεις όπως π.χ. ένα φούρνο ή μια πιτσαρία που βλέπουν αυξήσεις 400%!» και συνεχίζει: «η βαθιά ενεργειακή κρίση σε ρεύμα-φυσικό αέριο έστρεψαν τους καταναλωτές στο πετρέλαιο, ενώ αυξήθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος άρα είχαμε αύξηση της ζήτησης, ενώ η τηλεργασία και η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική αύξησαν δραματικά την κατανάλωση πετρελαίου».

Ενεργειακή πανδημία: Βορράς – Νότος…Άσσο ημίχρονο αλλά τελικό;