Η διαμάχη μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τη μία και του υπουργείου Ενέργειας, συν τους ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, αλλά και τους επενδυτές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από την άλλη, δεν είναι τωρινή, η πιάτσα το γνωρίζει καιρό τώρα. Μέχρι και απόπειρα να αλλάξουν τον πρόεδρό της έγινε, μετά από πιέσεις ένθεν και ένθεν, αντιλαμβάνεστε ποιους εννοώ.

Η συνέντευξη του προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα, ήταν άκρως αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στο χώρο της ενέργειας και καλό είναι από την κυβέρνηση να επανεξετάσουν τη στάση τους, όσοι τουλάχιστον έχουν στοιχειώδεις ευαισθησίες και σέβονται τους νόμους που διέπουν το όλο σύστημα και κυρίως σέβονται τον καταναλωτή και ψηφοφόρο, αλλιώς στις επικείμενες εκλογές δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους.

Ο Δαγούμας επιλογή Μητσοτάκη, αντί του Ζερβού!

Δεν γνωρίζω τον κ. Δαγούμα. Ο οποίος ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού και αυτό έχει τη σημασία του, αφού προτιμήθηκε έναντι κυρίως του Αρθούρου Ζερβού, του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ.

Προΐσταται μιας Ανεξάρτητης Αρχής και αυτό του δίνει το δικαίωμα να εκφέρει (και πρέπει να εκφέρει ο καθένας στη θέση του) ανοιχτά τις απόψεις του, ειδικά για ένα τέτοιο θέμα που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική επιχείρηση, στην ελληνική οικογένεια.

Στελέχη του χώρου, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πολιτικές που ακολουθεί, βεβαιώνουν ότι δεν λειτούργησε με κομματικά κριτήρια στη μέχρι τώρα θητεία του.

Επιπλέον και αυτό έχει τη σημασία του έχει ζητήσει προ μηνών την αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης, με περισσότερη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να πέσουν οι τιμές από την μονοκαλλιέργεια σχεδόν της παραγωγής ενέργειας από το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Οι επισημάνσεις για …υπερβολή!

Ιδού, λοιπόν, με απλά λόγια τι είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ: Υποστήριξε ότι τόσο οι Διαχειριστές δικτύων όσο και οι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν και εγγυημένες και υψηλές αποδόσεις!!!

«Υπάρχει μια υπερβολή, δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα», είπε. «Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτάσσει σαφείς ρόλους για τους Διαχειριστές και το Ρυθμιστή. Οι Διαχειριστές έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οφείλουν να υλοποιούν το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να παρέχουν (και να βελτιώνουν) τις υπηρεσίες τους».

Στέλνει την υπόθεση στην Επ. Ανταγωνισμού!

Δεν έμεινε μόνον εκεί, όμως, έβαλε πολύ βαθιά το μαχαίρι ο κ. Δαγούμας. Με συγκεκριμένα επιχειρήματα, έβαλε κατά του αρμόδιου υπουργείου (Σκρέκας, λέγεται ο υπουργός, να σας θυμίσω), του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, συνεργασία καμία και η διάλυση υπηρεσιών που παλαιότερα ήταν κόσμημα των εταιρειών αυτών είναι άνευ προηγουμένου.

Για να μην μακρηγορώ εδώ, δείτε στα ρεπορτάζ τις αναλυτικές και άκρως αποκαλυπτικές δηλώσεις του.

Γιατί όμως η ΡΑΕ στέλνει την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Μήπως για αποφύγει το τεράστιο βάρος της υπόθεσης, όπως έσπευσαν αμέσως διάφοροι καλοθελητές και υποκόμοι να μεταφράσουν;

Δεν σκέφτηκαν ή ίσως επειδή άλλοι σκέφτηκαν για αυτούς, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να επιβάλλει ΘΥΡΙΩΔΗ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, αν αποδειχθεί ότι κάποιοι εσκεμμένα και προς χάριν τεράστιων κερδών, χρησιμοποίησαν την ενέργεια για ασύστολη κερδοσκοπία