Τα …ρέστα της έδωσε τελικά η κυβέρνηση ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο από πολλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να βρεθούν στα επίπεδα πριν από την κρίση!

Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις των χρεώσεων των προμηθευτών, ενώ υπάρχει προμηθευτής του οποίου η τιμολόγηση σε μία κατηγορία θα είναι σχεδόν στο μηδέν.

«Τελικά το Σεπτέμβριο φτάσαμε στο άλλο άκρο: από τις ιλιγγιώδεις και δυσβάστακτες αυξήσεις του Μαρτίου, στην τελική χρέωση του ρεύματος στους καταναλωτές, σε τιμές παράλογα χαμηλές» μας λέει στέλεχος της ΡΑΕ και συνεχίζει: «να ξέρεις πως οι πελάτες κάποιων εταιρειών θα πληρώσουν την κιλοβατώρα σχεδόν τσάμπα στα 2 ή 3 λεπτά, οι πελάτες κάποιων άλλων εταιρειών 5-6 ή 8-10 λεπτά, ενώ η μεγαλύτερη καθαρή χρέωση εταιρείας θα είναι τα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα. Όλα στο κόστος που λένε».

Μέσα στη γενική ευφορία όμως το ίδιο στέλεχος προβάλλει την ένστασή του: «δεν θέλω να είμαι γκρινιάρης αλλά οι χρεώσεις αυτές δεν είναι μόνον εντελώς κόντρα στο κύμα διεθνών αυξήσεων στο κόστος ρεύματος, αλλά και εντυπωσιακά χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρισκόντουσαν οι τιμές πριν την κρίση, ενώ δεν πρόκειται οι καταναλωτές να κάνουν οικονομία όπως θέλει να μας δασκαλέψει η ΕΕ».

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει πηγή του ΥΠΕΝ με πολιτική θέση που αναλύει: «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς ως κυβέρνηση δώσαμε επιδότηση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, όλων των εταιρειών, ύψους 63,9 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, κάνοντας τους υπολογισμούς με βάση την τιμή Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, από την οποία, είναι αλήθεια, προμηθεύεται ρεύμα η μεγάλη πλειοψηφία σπιτιών και επιχειρήσεων».

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση επιχειρώντας να φέρει την τελική χρέωση των νοικοκυριών στα επίπεδα του Αυγούστου (15-16 λεπτά την κιλοβατώρα), αποφάσισε επιδότηση 63,9 λεπτών.

Έτσι, αν από τους τιμοκαταλόγους Σεπτεμβρίου της ΔΕΗ (78,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 ευρώ ανά κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο) αφαιρεθεί η επιδότηση των 63,9 λεπτών, οι καθαρές χρεώσεις της επιχείρησης «προσγειώνονται» πράγματι στα 14,9-16,1 λεπτά, όπως και τον Αύγουστο.

Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας: στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα, ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).

Όλες οι χρεώσεις ανά πάροχο

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον Αύγουστο που η ΔΕΗ ήταν φθηνότερη, οι άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν τιμοκαταλόγους Σεπτεμβρίου με τιμές (λίγο ή πολύ) χαμηλότερες από εκείνες της ΔΕΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά την αφαίρεση της επιδότησης που είναι οριζόντια για όλες τις εταιρείες, να προκύπτουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τελικές χρεώσεις ακόμα και των 2 ή 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Η τελική απόφαση των παρόχων για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

-ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.

-Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 και 24,6 λεπτών τον Αύγουστο, με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.

-Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 – 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.

-NRG: αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9-12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.

-Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

-Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 λεπτών που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.

-Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

-Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).

-Zenith: αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.

-Volton: αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.

Γερμανία, εξοικονόμηση ενέργειας.

Και όμως οι πάροχοι ανησυχούν

Αναμφισβήτητα η επιδότηση των λογαριασμών ανακουφίζει τους καταναλωτές και περιορίζει τις διαμαρτυρίες και τους απλήρωτους λογαριασμούς, καταγράφεται παράλληλα ανησυχία για το θολό τοπίο που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι απολύτως δύσπιστοι απέναντι στους παρόχους.

Πλέον οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν προμηθευτή ακόμα και κάθε μήνα χωρίς να έχουν κάποια συνέπεια.

Ωστόσο Πρόεδρος μεγάλου ιδιωτικού παρόχου μας επισημαίνει πως :«η κατεύθυνση που δίνεται με το μοντέλο επιδοτήσεων που έχει υιοθετηθεί είναι λάθος, καθώς δεν γίνεται στον πολίτη εμφανής η ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης και εν γένει εξοικονόμησης ενέργειας που είναι εν μέσω κρίσης και το βασικό ευρωπαϊκό ζητούμενο».

Όπως στα νοικοκυριά και τους αγρότες, ενισχυμένες έναντι του Αυγούστου είναι και οι επιδοτήσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα αρτοποιεία. Έτσι, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 60,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιδότηση του Αυγούστου, είχε καλυφθεί το 80% των ανατιμήσεων. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η «προστασία» στις ανατιμήσεις για τις μεγαλύτερες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με παροχή ισχύος πάνω από 35KVA), οι οποίες προμηθεύονται ρεύμα μέσω κυμαινόμενων τιμολογίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απορρόφηση τον Αύγουστο μειώνεται στο 55% των ανατιμήσεων, από 67% περίπου τον τρέχοντα μήνα.

Αποζημίωση για τις περικοπές ρεύματος στις βιομηχανίες προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεγάλες αλλαγές και στις χρεώσεις ΥΚΟ

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγή της κλίμακας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές) που είναι ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα είναι:

-Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι μειωμένη κατά 40 – 70 %.

Ωστόσο οι χρεώσεις ΥΚΩ ταυτόχρονα αυξάνονται, καθώς το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύσταση μόνιμου «κουμπαρά» για την χρηματοδότηση επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή εισφοράς στις χρεώσεις ΥΚΩ που όπως είπε ο κ. Σκρέκας δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Συνεπώς στην κλίμακα των χρεώσεων για τις ΥΚΩ όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις θα προστεθεί χρέωση 1 λεπτό ανά κλιμάκιο.

Το ταμείο -εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, πέρα από τον μηχανισμό των επιδοτήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση από πέρυσι το φθινόπωρο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά εταιρεία μετά την επιδότηση

Όλοι προαλείφονται για μελλοντικοί αρχηγοί στη ΝΔ: Τουλάχιστον 10 τρέφουν φιλοδοξίες να διαδεχθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και ανεβάζει τη θερμοκρασία