Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και σήμερα, καθώς η προσεκτική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενίσχυσε τη Νότια Ευρώπη, ιδιαίτερα δε την Ελλάδα, που ωφελείται περισσότερο από το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP).

Τα ελληνικά και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα ήταν χθες στην αιχμή ενός ευρύτερου ράλι στην Ευρωζώνη, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων και των δύο χωρών να μειώνονται κατά 7 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,5 μονάδες βάσης σήμερα στο 0,754%, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών τίτλων κινούνταν προς το μηδέν στην έναρξη της συνεδρίασης και διαμορφώνονταν στο 0,017%.

Η εξέλιξη αυτή αντιστρέφει μέρος των αυξήσεων στις αποδόσεις που σημειώθηκαν πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να αποσύρει μέρος της έκτακτης στήριξής της.

Προς νέα χαλάρωση από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων αλλά έσπευσε να τονίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει τη χρηματοδοτική στρόφιγγα.

Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κεντρική τράπεζα για την COVID-19, για πρώτη φορά από την έναρξη των αγορών ομολόγων το 2014, καθώς προηγουμένως είχε αποκλειστεί επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

«Είναι πολύ διαδεδομένη η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει ξανά τον Δεκέμβριο – είτε με μία αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων είτε με μία παράταση του PEPP κατά τρεις έως έξι μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της ING, Antoine Bouvet.

«Αν παραταθεί το PEPP, αυτό θα είναι προφανώς υποστηρικτικό, ιδιαίτερα για τα ελληνικά ομόλογα. Γενικά, παραμένουμε αισιόδοξοι για το χρέος της Νότιας Ευρώπης λόγω της στήριξης της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης δεν παρουσίαζαν σημαντικές μεταβολές μετά την υποχώρησή τους χθες, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων διατηρήθηκε στο -0,366%, ενώ των ιταλικών τίτλων αυξήθηκε 2 μ.β. στο 0,688%.