Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων ολοκλήρωσαν μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα πυροδοτήσει νέο κύμα πληθωρισμού και θα προκαλέσει σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα περίπου ενός έτους, καθώς οι αγορές πλέον θεωρούν πιθανό η Federal Reserve να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αντί να προχωρήσει σε μειώσεις.

Εκρηκτική άνοδος στις αποδόσεις

Τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα έφτασαν στο 4,53%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ευρώπη, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τα γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών gilts και των ιαπωνικών κρατικών τίτλων σημείωσαν επίσης απότομη άνοδο.

Τα 10ετή ιταλικά ομόλογα ανέβηκαν στο 3,86%, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 14 μονάδων βάσης, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών Bunds σκαρφάλωσαν στο 3,11%.

Στη Βρετανία, τα 10ετή gilts ξεπέρασαν το 5%, επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν εδώ και δεκαετίες.

Ο πόλεμος με το Ιράν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, επιχειρήσεις και καταναλωτές αρχίζουν ήδη να βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, κυρίως λόγω της εκτίναξης του πετρελαίου.

Η τιμή του αργού έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τους φόβους για νέο ενεργειακό σοκ αντίστοιχο με προηγούμενες ιστορικές περιόδους κρίσης.

Οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να διατηρήσουν υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα ή ακόμη και να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις.

Ανατροπή στις προσδοκίες για τη Fed

Πριν από την πολεμική κρίση, οι αγορές προεξοφλούσαν τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2026.

Πλέον, τα money markets δείχνουν πιθανότητα περίπου 60% για νέα αύξηση επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, μόνο τέσσερις από τις 24 σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θεωρείται ότι έχουν ουσιαστικές πιθανότητες να μειώσουν τα επιτόκια φέτος.

Φόβοι για ύφεση και δημοσιονομική έκρηξη

Αναλυτές προειδοποιούν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον πληθωρισμό.

Οι κυβερνήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ακριβά προγράμματα επιδοτήσεων καυσίμων για να περιορίσουν την κοινωνική πίεση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Jefferies, Mohit Kumar, εκτίμησε ότι οι αγορές αρχίζουν να φοβούνται μακροχρόνιο σοκ στην οικονομία, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων να ανεβαίνουν ταχύτερα.

Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση επιβαρύνεται και από την πολιτική κρίση.

Οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Keir Starmer αυξάνονται μετά τις βαριές απώλειες των Εργατικών στις τοπικές εκλογές, γεγονός που έχει ενισχύσει τη νευρικότητα των αγορών και τη μαζική φυγή από τα βρετανικά ομόλογα.

Διαβάστε ακόμη: