Κουβέντα για tapering δεν ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η Τράπεζα ανακοίνωσε μεν μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, ωστόσο δεν ανέφερε τίποτα για φρένο, πόσο μάλλον καποια οριστική ημερομηνία, όπως ανέμεναν πολλοί.

Πολλοί πλην του radar.gr, όπου ήδη από καιρό τώρα εξήγησαμε πως η Fed (και κατ’ επέκταση η ΕΚΤ που δρα ως ουρά της) ούτε μπορεί ούτε θέλει να προχωρήσει -ακόμη- σε tapering. Διότι πολύ απλά δεν τη συμφέρει. Αν συμβεί αυτό θα πάρει πάνω της το φταίξιμο για την ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση (που θα ακολουθήσει όταν τα χρηματιστήρια πέσουν εφόσον κοπεί το φθηνό χρήμα). Και θα ήταν τρελή να το κάνει αυτό.

Eλληνικά ομόλογα: Δεν κόβεται (ακόμη) η ποσοτική χαλάρωση

Ειδικά εφόσον μπορεί να αφήσει τον χρόνο να κάνει τα μαγικά του… Να αφήσει τον καταστροφικό πληθωρισμό και κάποιο ενδεχόμενο λοκντάουν να πληγώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη άρρωστη οικονομία, ρίχνοντας εκεί την ευθύνη και ΜΕΤΑ παρεμβαίνοντας με αλλαγή πολιτικής, δίχως “κόστος”.

Επομένως, μέχρι το χειμώνα όπου ίσως τότε ανακοινωθεί κάποιο tapering, έχει ο καιρός…

Μέχρι τότε, έχουμε απλώς μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Τι γίνεται όμως με τα ελληνικά ομόλογα;

“Νωρίς να το συζητάμε”

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα – τα οποία είναι επιλέξιμα στο PEPP – η πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για το αν θα διατηρηθεί η ευελιξία στις αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του PEPP.

«Η κατάσταση της Ελλάδας θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα, ωστόσο επί τους παρόντος αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη», τόνισε.

«Δεν προχωράμε σε tapering, αλλά σε αναδιαμόρφωση του PEPP», ανέφερε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Ο ρυθμός του PEPP θα ξανασυζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με γνώμονα τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την Λαγκάρντ.

Eλληνικά ομόλογα: Δεν κόβεται (ακόμη) η ποσοτική χαλάρωση

“Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού”

Η επίπτωση της πανδημίας είναι πλέον μικρότερη, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ χαρακτήρισε προσωρινη την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, τοποθετώντας το outlook κάτω του στόχου μεσοπρόθεσμα.

«Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Και πρόσθεσε ότι η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Ανάπτυξη 5% το 2021 στην Ευρωζώνη

Στο 5% εκτιμάται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, στο 4,6% (από 4,7%) το 2022 και 2,1% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

H EKT αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 2,2% (από 1,9%) το 2021, στο 1,7% (από 1,5%) το 2022 και 1,5% το 2023.

Σύμφωνα με την Lagarde, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με μεγαλύτερο από το ανεμενόμενο ρυθμό.
Δεν απαιτούνται νέα Lockdown, αλλά η παράλλαξη Delta καθυστερεί την ομαλοποίηση, υπογράμμισε.

Eλληνικά ομόλογα: Δεν κόβεται (ακόμη) η ποσοτική χαλάρωση Eλληνικά ομόλογα: Δεν κόβεται (ακόμη) η ποσοτική χαλάρωση

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων στο PEPP

Επιταχύνεται η ποσοτική χαλάρωση (ανοίξτε τις πρέσες!)

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

Ποσοτική χαλάρωση: Το έκτακτο μέτρο που έγινε… κανονικότητα

PEPP: Άλλη μία «έκτακτη» λύση που γίνεται κανονικότητα